pilaster napisał(a): Przecież jedno w nieunikniony sposób wynika z drugiego. Gdyby ludzie wiedzieli o istnieniu Boga, wiara, dobrowolna wiara, nie byłaby możliwa. Wiedzą o istnieniu takiej (wszech)potężnej istoty nikt by nie miał żadnego wyboru.
Parafrazując All shall love me and despair
Mowa o możliwości obiektywnego stwierdzenia istnienia Boga jako faktu, a nie od razu o wiedzy o jego istnieniu (wskakujesz w utarte tory, po których zwykle toczą się podobne dyskusje i zapominasz zupełnie o czym mowa). Z takiej możliwości nie wynika, że fakt zostanie rozpoznany. Co więcej, faktom można zaprzeczyć. Ludzie potrafią się samooszukiwać, wypierać ze świadomości to, co niewygodne. Za brak dociekliwości, zaniedbanie własnego wykształcenia, brak krytycznego myślenia i myślenie życzeniowe ponosimy jako wolne podmioty odpowiedzialność. Wszystkie te zaniedbania i przywary są oceniane negatywnie.
pilaster napisał(a):ZaKotem napisał(a): W przypadku innych istot nie mamy wyboru, i co to szkodzi?
W przypadku innych istot nie ma ograniczenia wolnej woli. Pomimo istnienia kotów i pelikanów Zakotem może dokonywać swobodnych wyborów. Wiedza o istnieniu bytu, który widzi i ocenia wszystko co Zakotem zrobi, powie i nawet pomyśli, zamieniła by Zakotem w niewolnika, czy jeszcze gorzej - w robota.
To jest tak głupie, że aż nie wierzę. Przepraszam bardzo, ale ja widzę i oceniam to wszystko, co robię, mówię a nawet pomyślę. Nie myślałem do tej pory, że to czyni ze mnie niewolnika, czy jeszcze gorzej- robota.
Druga sprawa: powiedzmy, że nie chodzi tu tylko o obserwowanie i ocenianie, ale że ktoś ingerować może w moje życie bez ograniczeń i bez mojej wiedzy. Czy to znaczy, że jestem wolny w swoich wyborach (chociaż mogę być zupełnie omamiony przez manipulacje tego kogoś) dopóty, dopóki o tym kimś nie wiem? Zaś dowiadując się o tym kimś naglę wolność tracę? Jak to?
Wybacz Pilastrze, ale nie odrobiłeś pracy domowej z filozofii, żeby w ogóle zaczynać dyskusję na temat wolnej woli.
P.S. Moje liczne pytania pozostają wciąż bez Twojej odpowiedzi.
All cognizing aims at "delivering a grip on the patterns that matter for the interactions that matter"
(Wszelkie poznanie ma na celu "uchwycenie wzorców mających znaczenie dla interakcji mających znaczenie")
Andy Clark
Moje miejsce na FB:
https://www.facebook.com/Postmoralno%C5%...1700366315
(Wszelkie poznanie ma na celu "uchwycenie wzorców mających znaczenie dla interakcji mających znaczenie")
Andy Clark
Moje miejsce na FB:
https://www.facebook.com/Postmoralno%C5%...1700366315