Galahad napisał(a): Nie. Dobrze jest tam gdzie panują takie warunki jakie nam odpowiadają. I do ich zaistnienia należy dążyć.
Niestetyż, prędzej do kompromisu należy dążyć
Galahad napisał(a): Powtarzam za o. Szustakiem.
W takim razie - jego wypowiedź nie była katolicka tylko zdroworozsądkowa. To, że ktoś ma o. przed nazwiskiem nie znaczy jeszcze, że wszystko co mówi jest zgodne z doktryną KRK. Taki np. ks. Heller jest niby księdzem, a o Bogu pisze jak typowy panteista. Taki np. o. J.M. Bocheński jest niby dominikaninem, a o modlitwie masz takie cuś:
Cytat: Szczególnie rozpowszechniony zdaje się być zabobon, zgodnie z którym religia byłaby dialogiem. To twierdzenie jest o tyle zadziwiające, że Bóg rozmawiał być może z Abrahamem i z prorokami, ale jako żywo nie rozmawia ze zwykłymi wierzącymi. Jeśli więc religia jest dialogiem, to chyba tego samego rodzaju, co rozmowa dziada z obrazem w piosence polskiej: “przemówił dziad do obrazu, a obraz do niego ani razu”. Chodzi więc o oczywisty zabobon.
http://100-zabobonow.blogspot.com/2008/04/dialog.html
W ogóle jak tak przeczytać te jego 100 zabobonów i wywiady z nim przeprowadzone to można odnieść wrażenie, że jest to ateista lub racjonalista, który wybrał życie kościelne aby móc na spokojnie zająć się filozofią i logiką.
Cytat:Należy wystąpić o unieważnienie sakramentu. Jest ileś tam punktów i chyba nie można unieważnienia nie dostać w przypadku takich powodów.
Trzeba kasę bulić i tyle. Mój kolega sobie unieważniał i wybulił parę tysi. Nie wiem ile, więc nie napiszę. Nie chcę skłamać.
Cytat:Nikt nie powiedział, że wiara to same przyjemności.
No okej, rozumiem, że czasami trzeba się pomęczyć, ale - na Boga - nie w takich trywialnych sprawach jak kondon na siurku.
Cytat:Bo się nie starają. To tylko ludzie w końcu i zapewne w większości przypadków po prostu wzięli ślub zbyt wcześnie.
A bo właśnie wystarczy się starać. A czy to staranie się będzie z papirkiem z podbitą pieczątką czy bez papirka to już nie powinno mieć żadnego znaczenia.
---
Freeman
Cytat:(1) Przykre jest to, że źle życzysz gejom.
A co jest niby takiego złego w tym co im życzę? Ach, bo z twojej perspektywy życzę im, żeby trwali w grzechu, tak?

Cytat:(2) Kiedy wierzyłem w siebie i w swój rozum, to miałem z tego powodu więcej problemów niż pożytku.Wszystko zatem zależy od tego w kogo/co wierzysz.
Powinno się wierzyć w siebie niezależnie od tego czy się wierzy w Boga czy nie.
Nie wiem co takiego destruktywnego jest w wierze w siebie czy w poleganiu na rozumie. Mamy takie narzędzia do poznawania świata jakie mamy i już.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać