Znów matematyka
mam do zrobienia algorytm, w którym hipotetycznie może się pojawić 0 danych (algorytm w kółko dodaje podawane liczby, póki nie pojawi się konkretna wartość na wejściu). Na wyjściu ma być średnia, więc może się pojawić sytuacja 0/0, jeśli pierwszą podaną wartością będzie sygnał zakończenia pracy.
I teraz się zastanawiam jak to jest z tym nieszczęsnym zerem. Wynik takiej operacji da 0, 1 (to mi się wydaje bardziej prawdopodobne), czy w ogóle jest to jednoznacznie niedozwolone w matematyce? Problem jest taki, że algorytm ma być optymalny i nie chcę w nim umieszczać odrębnej instrukcji dla takiego przypadku, jeśli jest to zbędne.
mam do zrobienia algorytm, w którym hipotetycznie może się pojawić 0 danych (algorytm w kółko dodaje podawane liczby, póki nie pojawi się konkretna wartość na wejściu). Na wyjściu ma być średnia, więc może się pojawić sytuacja 0/0, jeśli pierwszą podaną wartością będzie sygnał zakończenia pracy.I teraz się zastanawiam jak to jest z tym nieszczęsnym zerem. Wynik takiej operacji da 0, 1 (to mi się wydaje bardziej prawdopodobne), czy w ogóle jest to jednoznacznie niedozwolone w matematyce? Problem jest taki, że algorytm ma być optymalny i nie chcę w nim umieszczać odrębnej instrukcji dla takiego przypadku, jeśli jest to zbędne.
I hear the roar of big machine
Two worlds and in between
Hot metal and methedrine
I hear empire down
Two worlds and in between
Hot metal and methedrine
I hear empire down