Obejrzałem ten filmik o brazylijskich naukowcach. Teraz przynajmniej nikt inny nie musi. Moje komentarze macie w poprzednim poście.
matsuka napisał(a):jeśli wymyślisz sobie Wróżkę Zębuszkę, która powoduje znikanie statku (ta Wróżka Zębuszka to oczywiście krzywizna Ziemi) to i tak mimo tego musisz użyć, tak jak w tym wypadku ze zdjęciem które Ci podałem, zjawiska refrakcji, żeby wyjaśnić znikanie statku (miraż). Co sam przyznałeś.W tym momencie nie jestem pewien, co masz na myśli. Jeśli z tym znikaniem chodzi Ci o tę "przerwę" między statkiem a wodą, to tak, jest to miraż - dobrze poznane i opisane zjawisko. Żeby refrakcja powodowała też znikanie za horyzontem, musiałaby działać zupełnie inaczej niż myślimy. I widzisz, tu mamy problem - modyfikując refrakcję w ten sposób, prawdopodobnie stracisz jednocześnie wyjaśnienie mirażu. Prawdopodobnie - bo nie wiadomo, bo nie ma nawet żadnego konkretnego alternatywnego modelu! Nie ma więc nawet o czym rozmawiać - Twoje wyjaśnienie refrakcją to nie jest żadne wyjaśnienie, bo w żaden sposób nie pokazuje, jak refrakcja doprowadza do widzianego efektu.
![[Obrazek: style3,Fizyk.png]](http://www.sloganizer.net/en/style3,Fizyk.png)
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone - Wszechświat i ludzka głupota. Co do Wszechświata nie jestem pewien" - Albert Einstein