pilaster napisał(a):E.T. napisał(a):pilaster napisał(a): A jednak nie. Gdyby rację miał ZaKotem, wzrost ryzyka śmierci "z powodów zewnętrznych" dotyczyłby tylko starców (powiedzmy powyżej 60-70 lat) Jednak ten wzrost, choć nieregularny, zachodzi w całym przedziale wiekowym od 8 lat w górę, choć faktycznie powyżej 60 przyśpiesza. Jednak i tak 30 latkowie ryzykują bardziej niż 20 latkowie, 40 latkowie bardziej niż 30 latkowie, etc..
To "mniej cenią sobie życie" brzmi bardzo niewiarygodnie, a przede wszystkim wymagałoby przeprowadzenia trochę poważniejszych badań psychologicznych, żeby potwierdzić że chodzi własnie o to, a nie np. o przychodzący z wiekiem wzrost poczucia pewności własnych możliwości przyczyniający się do podejmowania bardziej ryzykownych działań.
Eee? Jak sobie takie badanie ET wyobraża? Pokazywanie ludziom banana zawieszonego na sznurku nad przepaścią i patrzenie kto jest bardziej w stanie zaryzykować żeby go zdobyć?
Raczej udawane badanie kliniczne nowego, potencjalnie niebezpiecznego dla życia leku. Jedną z kontrolowanych zmiennych mogła by być wysokość wypłat za udział w badaniu, a przy okazji można by wziąć pod uwagę różne czynniki inne niż tylko wiek.
Edit:
Sorki, jestem po ciężkich 12,5h w pracy. Z pewnością własnych możliwości to by wiele wspólnego nie miało, ale byłby to rzeczywiście jakiś wstęp do dalszych badań, być może zresztą z miejsca zadający kłam Twojej tezie o malejącej w oczach jednostki wartości życia wraz z malejącą liczbą lat pozostałych do przeżycia.
Pomyślę może jutro nad zagadnieniem, a tymczasem tylko podkreślę, że mój ewentualny brak pomysłowości nie zmienia faktu, iż Twoje twierdzenie jest bardzo słabo uzasadnione, ani też nie wykluczyłeś innych możliwych wyjaśnień, jak proponowane już przeze mnie, albo np. rosnące z wiekiem poczucie w rodzaju "nic złego mnie nie spotka" (a więc wypadki zdarzające się na zasadzie "zgubiła go rutyna"). Zresztą różne czynniki mogą grac rolę w przypadku różnych grup wiekowych.
All cognizing aims at "delivering a grip on the patterns that matter for the interactions that matter"
(Wszelkie poznanie ma na celu "uchwycenie wzorców mających znaczenie dla interakcji mających znaczenie")
Andy Clark
Moje miejsce na FB:
https://www.facebook.com/Postmoralno%C5%...1700366315
(Wszelkie poznanie ma na celu "uchwycenie wzorców mających znaczenie dla interakcji mających znaczenie")
Andy Clark
Moje miejsce na FB:
https://www.facebook.com/Postmoralno%C5%...1700366315