astrotaurus napisał(a): Analogia jest analogią dlatego że jest analogią. Cecha niedoskonałości nie jest konieczna/wymagana, wręcz przeciwnie.Jeśli coś doskonale odzwierciedla coś innego, to nie jest analogią, tylko kopią lub tym samym bytem.
Cytat:Nie ma analogii - nie ma wyjaśnienia. Ani braku sprzeczności logicznej, ani niczego innego.To na czym w takim razie owa rzekoma sprzeczność logiczna polega?
Cytat:żałosne są twoje insynuacje o mojej nieznajomości wiary chrześcijanTo nie jest insynuacja, tylko obserwacja. Trzeba Ci tłumaczyć podstawy doktryny, którą próbujesz atakować.
Cytat:odrzucającego logikęProszę wskazać gdzie odrzuciłem logikę i konkretnie jakie jej zasady.
Cytat:I gdyby wierzący nie bredzili o Duchu w postaci ptaka, nie bredzili o hipostazach to przecie ja sam z siebie bym hipostatycznego ptaka nie wymyślił. Bo i po co?Bo i po to, żeby Ci się wydawało, że jesteś zabawny i błyskotliwy.
Cytat:To wyznacz cenę po prostu. Sięgnąłby twój tupet tak wysoko by wyznaczać cenę za coś, czego - jak sam przyznajesz - nie potrafisz?Nie potrafię wyjaśnić jak „działa Trójca”. Potrafię przedstawić Ci historię sporów doktrynalnych na ten temat i podstawowe orzeczenia soborowe. Jeśli wskażesz mi, jak obszernego i na jaki temat opracowania oczekujesz – wyznaczę cenę.
Cytat:Tak czy siak po prostu jesteś niewolnikiem, tak jak mówiłem. I do tego tchórzem.No i jeszcze mi z ryja śmierdzi i brzydki jestem...