freeman napisał(a): Raczej obrazuje to, co jest jej istotą, a mianowicie relację w miłości. Każdy bok "daje" siebie, by wspólnie utworzyć trójkąt. Każdy też ma "relację" z dwoma pozostałymi bokami.
Ale żaden z boków trójkąta nie jest całym trójkątem.
A przecież z tego tekstu:
Cytat:Trójca Święta – jedność natury
KKK 253 Trójca jest jednością. Nie wyznajemy trzech bogów, ale jednego Boga w trzech Osobach: "Trójcę współistotną" Synod Toledański XI (675):. Osoby Boskie nie dzielą między siebie jedynej Boskości, ale każda z nich jest całym Bogiem: "Ojciec jest tym samym, co Syn, Syn tym samym, co Ojciec, Duch Święty tym samym, co Ojciec i Syn, to znaczy jednym Bogiem co do natury" (DS 530. Sobór Konstantynopolitański II (553): DS 421). "Każda z trzech Osób jest tą rzeczywistością, to znaczy substancją, istotą lub naturą Bożą" (Synod Toledański XI (675).
http://www.teologia.pl/m_k/kkk1t03.htm
...można raczej wywnioskować, że każdy z boków trójkąta to już, co do natury, cały trójkąt.
Może dlatego też można w KKK przeczytać, że:
Cytat:KKK 234 Tajemnica Trójcy Świętej stanowi centrum wiary i życia chrześcijańskiego. Jest tajemnicą Boga w sobie samym, a więc źródłem wszystkich innych tajemnic wiary oraz światłem, które je oświeca. Tajemnica ta jest najbardziej podstawowym i istotnym nauczaniem w "hierarchii prawd wiary" (Kongregacja do Spraw Duchowieństwa, Ogólne dyrektorium katechetyczne, 43).
http://www.teologia.pl/m_k/kkk1t02.htm
Wydaje mi się, że konstrukcja nauki o Trójcy Świętej została tak pomyślana aby była Tajemnicą przez wielkie "T". Tajemnicą, w którą trzeba po prostu uwierzyć. Bo zrozumieć tę koncepcję to jak spróbować zrozumieć twierdzenie, że 1=2=3...
Quinque napisał(a): Czyli tak jak myślałem. W ogóle w islamie sam fakt że prorok mógłby umrzeć na krzyżu jest bluźnierstwem
Ukrzyżowany prorok byłby zapewne dopuszczalny. Ale ukrzyżowany Bóg to już bluźnierstwo i rzecz nie do pomyślenia. Przynajmniej dla muzułmanina.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać