zefciu napisał(a): lumber ja nie wiem. Może Ty jesteś kotem, sekwoją albo skarpetką. Ale ja jestem człowiekiem. I jako człowiekowi zależy mi na tym, żeby wadza jak najwięcej się masturbowała prawami człowieka. Bo jeśli ja dzisiaj pozwolę wadzy aby postępowała bezprawnie i niehumanitarnie nawet wobec osób, których z jakiegoś powodu nie lubię, albo nawet obiektywnych zbrodniarzy, to kto tej wadzy zabroni zrobić mi jutro to samo?
Ale ja nie chcę bezprawnego postępowania władzy. Prawo ma być ściśle przestrzegane i ma polegać na wymierzaniu sprawiedliwości.
Ofiarowanie Trynkiewiczowi życia jest niehumanitarnym postępowaniem wobec rodziców jego ofiar oraz jest niesprawiedliwe wobec zabitych dzieci. Jest wbrew prawdziwym Prawom Człowieka, a konkretnie wbrew prawu do zasądzenia sprawiedliwego wyroku.
Domaganie się KŚ =/= domaganie się samowolki władzy. Nie równa się ani nie wynika jedno z drugiego. Jestem w stanie wyobrazić sobie praworządne państwo zaawansowane cywilizacyjnie i technicznie, w którym stosuje się KŚ - Japonia.
zefciu napisał(a): Więc się ciesz, że tak się w Unii masturbują prawami człowieka. Bo to, że funkcjonariusze państwowi nie mogą Ci tak dla kaprysu spuścić wpierdolu i ograbić to jest właśnie Twoje prawo człowieka.
Jeśli jesteś pracowity i bogaty i trzymasz na swoim koncie bankowym powyżej 100.000 Euro, to oczywiście, że mogą Cię ograbić.
https://www.theguardian.com/world/2013/m...loses-bank
Już zastosowano to na Cyprze i zastosuje się to w razie czego w całej UE:
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Komisja...99649.html
No i to, co w filmiku Cobrasa odnosi się do policjantów z USA u nas odnosi się do Urzędu Skarbowego. US może zachcieć skontrolować finanse danej firmy; na czas kontroli może zamrozić jej konta i nikogo nie obchodzi to, że firma w międzyczasie traci płynność finansową.
I to też jeszcze nie wszystko. W Polsce np. wojsko ma prawo tymczasowo skonfiskować ci jeepa lub suva, koparkę, spychacz etc.: http://magazynauto.interia.pl/news-czy-a...Id,1668924
Christoff napisał(a): Ja bym chciał zwrócić uwagę na drugą stronę medalu. Jest sobie taki pan Komenda. Skazany za brutalny gwałt i morderstwo młodej dziewczyny. Wypisz, wymaluj bydlak z tych, którzy zasługują na karę śmierci. Ale łagodny dla przestępców sąd tylko wsadza go do paki na 25 lat, zamiast powiesić. I po osiemnastu latach się okazuje, że pan Komenda jednak nie jest gwałcicielem i mordercą. Stracił 18 lat życia, ale mimo wszystko wypuszczono go i może próbować układać je sobie na nowo. Gdyby go powieszono, pan Komenda nic by sobie nie poukładał, a całkiem możliwe, że nikt nie zadałby sobie trudu, żeby ponownie zbadać sprawę, bo przecież sprawiedliwość wymierzono ostatecznie i definitywnie.
To jest argument co najwyżej wyłącznie za tym, żeby KŚ orzekać wyłącznie w sprawach pewnych. Np. załóżmy, że jakiś allah strzela z AK-47 do członków redakcji Charlie Hebdo. Policja go łapie, wszystko jest nagrane, są niezbite dowody - czego chcieć więcej? Czapa i już.
zefciu napisał(a): Mam wrażenie, że z prawami człowieka jest trochę jak ze szczepionkami. Bo to co nam dają jedne i drugie stało się dla nas tak oczywiste, że o tym nie myślimy. To że władza nie może ot tak użyć w stosunku do nas przemocy jest tak samo oczywiste jak to, że wśród Twoich znajomych nie ma dzieci okaleczonych przez polio.
Władza może ot tak chcieć od Ciebie 1250 zł miesięcznie - czy tego chcesz czy nie. A jak nie zapłacisz, to przyjdą komornicy, urzędy skarbowe i policjanci. Przyjdą i zabiorą ci twój dobytek, no i jeszcze mogą wsadzić Cię do pierdla:
Cytat:Nie płacąc składek do ZUS-u, podatku dochodowego do Urzędu Skarbowego [wykroczenie karno-skarbowe], czy np. nie wpłacając ustalonej przez sąd kwoty alimentów na dziecko, po „tyłku” dostaje Skarb Państwa, a więc nie wywiązujemy się z długu względem Państwa.
W przypadku niepłacenia alimentów, to przecież Skarb Państwa musi wypłacać pieniądze z Funduszu Alimentacyjnego dla dziecka.
Już lepiej mieć długi w firmach pożyczkowych czy w banku, niż w US czy ZUS, wtedy bardzo ciężko jest wsadzić kogokolwiek do więzienia za ten rodzaj długów, bo jest wiele dróg wyjścia z sytuacji, jak np. ogłoszenie upadłości konsumenckiej.
https://jakwyjsczdlugow.pl/dlug-w-zus-ur...wiezienie/
Niby sobie możemy żyć w błogiej prawoczłowieczej świadomości, ale życie czasami może skorygować takie bajanie z głową w chmurach.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać