Cytat:Doświadczenie korzyści zdobywane we wspólnych przedsięwzięciach, instytucja własności, uprawa roli, umiejętność wytopu metalu, wszystko to prowadzi do złożonych form organizacji społecznych. Instytucja własności i wzrost dobrobytu wiedzie do nierówności, prześladowań, grabieży, i innych przestępstw. Teraz można mówić co należy do mnie , a co do ciebie, dlatego pojawiają się pojęcia sprawiedliwości i niesprawiedliwości.
( w czasach przedspołecznych tego tupu orzeczniki moralne jeszcze nie występują)
Konstatacja ; powstanie rozróżnień moralnych zachodzi wraz z narastaniem moralnego zepsucia. Przyczyną ( pośrednią) zła jest właśnie owo zepsucie, które prowadzi do ukształtowania się silnej potrzeby istnienia instytucji politycznych i prawnych.
Konstatacja jest błędna. Powstanie rozróżnień moralnych jest skutkiem zaistnienia świadomości i możliwości oceny własnej osoby, własnych czynów. Teza o narastaniu moralnego zepsucia jest trudna do weryfikacji. Pewne wskaźniki wskazują raczej na odwrotny trend. Na przykład tutaj ceniony przeze mnie bloger przywołuje kilka argumentów https://difficultrun.nathanielgivens.com...weve-come/ Pisze też o tym Steven Pinker w Zmierzchu przemocy, ale jeszcze tej książki nie czytałem. Oczywiście wszystko zależy od przyjętych kryteriów moralności, która nie jest kategorią obiektywną.