Sfreeman napisał(a): Bóg stworzył człowieka na swój obraz i podobieństwo.Ponadto Jezus powiedział abyśmy byli doskonali, jak doskonały jest Ojciec nasz niebieski.
Tak, tak ...na fujarce gorzkie żale...
Po pierwsze ; kiedy , komu i w jakich okolicznościach Jezus to powiedział?
Po drugie, kto jest tego wiarygodnym świadkiem lub jakie są historyczne źródła, które to bezpośrednio potwierdzają ?
Po trzecie ; Jaki Jezus to powiedział? Historyczny, zmitologizowany , chrześcijański, ewangeliczny czy inny model Jezusa , który preferujesz ? ( Typ buntowniczy, pokorny itd )
Jeżeli nie jesteś ( oczywiście dla przykładu ) w stanie dostatecznie tego dowieść, to nie pisz bzdur, że Jezus to czy tamto powiedział. ( Skoro nawet autorytety religijne nie są dziś w stanie stwierdzić jaki pisarz kościelny włożył w usta Jezusa te słowa. Pisz; słyszałem/am, że podobno , kiedyś Jezus powiedział lub wydaje mi się , że Jezus powiedział kiedyś...a najlepiej pisz wskazując; czytałem /am w Biblii i tam było napisane, że cytuję "Jezus powiedział".
Bóg nie stworzył człowieka w ogóle, a tym bardziej na swoje podobieństwo. Można to wydedukować , choćby oglądając wiadomości. Nikt zdrowy na umyśle - słuchając te wiadomości- nigdy nie przyznałby się do takiego boga , a gdyby ktoś np; jako gwiazda wiadomości się przyznał - szybko skompromitowałby się stając się przedmiotem kpin, szyderstw , drwin oraz dezaprobaty.
( Bóg nie stworzył również Jezusa, o czym zapewniają dziś zgodnie wszyscy teologowie. ) Nie bądź staroświecki/a.
Człowiek dwulicowy, jak przystało na chrześcijanina ...