ZaKotem napisał(a):neuroza napisał(a):Nie, tak samo jak nie można być za bardzo zdrowym.Czy uważasz, że można być za bardzo racjonalnym?
Typowe filozowanie oderwane od realiów konkretnej sytuacji. Tymczasem (za sjp.pwn.pl):
racjonalny
1. «oparty na nowoczesnych, naukowych metodach, dobrze zaplanowany i dający dobre wyniki»
2. «oparty na logicznym rozumowaniu»
3. «kierujący się rozumem, logiką»
Tymczasem czasem trzeba okazać zwykłą empatię, zrozumienie emocji drugiej osoby i odpuścić racjonalną gadkę. Albo też:
Cytat:Cytat:Zjawiska te dotyczą każdego myślącego człowieka. Jest to dociekanie motywów własnego postępowania. Mam wolę każdemu to polecić. Oczywiście, tak jak w przypadku każdego innego rozumowania, można się w tym pomylić - szczególnie, jeśli opieramy się na fałszywych założeniach.Czy znasz pojęcia racjonalizacji i intelektualizacji? Czy uważasz, że te zjawiska mogą Ciebie dotyczyć? Jeśli tak, czy masz wolę, by zrobić coś w tej kwestii?
Czasem trzeba z otwartością przeżywać i obserwować swoje emocje, a nie je zagadywać racjonalizacjami, które służą unikaniu awersyjnych przeżyć. To nie ma nic wspólnego z dociekaniem na błędnych podstawach, ale jest zwykłym zachowaniem unikającym.
Polecam zainteresować się nurtami terapii behawioralnych i poznawczych (np. terapią ACT), żeby rzecz lepiej zrozumieć.
Generalnie stwierdzenie, że nie można być zbyt racjonalnym, jest bezużyteczne, jak każda typowa filozofia.
p.s.
Wprawdzie nie ma w użytku w ogóle takiego wyrażenia, jak "być zbyt zdrowym", w przeciwieństwie do "być zbyt racjonalnym", jednak wyobraź sobie, że starasz się o rentę, a komisja lekarska orzeka, że jesteś zdolny do pracy... Tak jakby "zbyt zdrowy", c'nie?
All cognizing aims at "delivering a grip on the patterns that matter for the interactions that matter"
(Wszelkie poznanie ma na celu "uchwycenie wzorców mających znaczenie dla interakcji mających znaczenie")
Andy Clark
Moje miejsce na FB:
https://www.facebook.com/Postmoralno%C5%...1700366315
(Wszelkie poznanie ma na celu "uchwycenie wzorców mających znaczenie dla interakcji mających znaczenie")
Andy Clark
Moje miejsce na FB:
https://www.facebook.com/Postmoralno%C5%...1700366315

Czy uważasz, że można być za bardzo racjonalnym?