neuroza:
Coś mi się tam majaczyło w głebi psychiki ale to zawsze był błędny trop. Według mnie terapia czy autoterapia jest skuteczna dopiero wtedy, kiedy znajdziesz prawdziwą przyczynę swoich zaburzeń. Nie wiem, tylko jak działa psychoanaliza u mężczyzn, oni na ogół nie lubią grzebać w psychice, przegadywać problemów a kiedy korzystają z usług psychoanalityków często kłamią.
Cytat:Hmm...pragnąłbym jednak zwrócić uwagę na to, że podświadomośc i nieświadomość to nie to samo. Jeśli mówimy, że "nasz mózg nas oszukuje", to ja to rozumiem jako nieświadomość. Nie wiem/nie pamiętam/nie mam ochoty teraz tego badać jak do tego się odnosi formalnie psychologia, ale dla mnie mechanizmy obronne takie jak racjonalizacja, czy intelektualizacja, to nie są jednak procesy zupełnie nieświadome, lecz podświadome. Czyli pół-świadome.Być może tak jest, natomiast w moim przypadku okazało się, że mechanizmy obronne są całkowicie nieświadome.
Coś mi się tam majaczyło w głebi psychiki ale to zawsze był błędny trop. Według mnie terapia czy autoterapia jest skuteczna dopiero wtedy, kiedy znajdziesz prawdziwą przyczynę swoich zaburzeń. Nie wiem, tylko jak działa psychoanaliza u mężczyzn, oni na ogół nie lubią grzebać w psychice, przegadywać problemów a kiedy korzystają z usług psychoanalityków często kłamią.
Rozsadziło mi antenę.