E.T. napisał(a): A to jest taki frazesik powtarzany bezwiednie przez specjalnie niekłopoczących się analizą zagadnienia.
Karl Popper:
Cytat:Pewna osoba pali cygaro. Psychoanaliza twierdzi, że w ten sposób osoba zaspokaja swoje potrzeby oralne. Jeżeli osoba ta potwierdzi, będzie to stanowiło dowód na prawdziwość twierdzeń psychoanalizy. Jeżeli natomiast zaprzeczy, to przyczyn tegoż zaprzeczenia należy szukać w nieświadomości i w wyparciu. Zatem to także potwierdza prawdziwość twierdzeń psychoanalizy.
To też frazesik?
Cytat:Ciekawe jest to, że niechęć do psychologii wydaje się (przynajmniej ja mam takie doświadczenie) skorelowana dodatnio z prawicowymi poglądami.
Ja żem mutant - trochę prawicowiec, trochę cywilizacja śmierci. Nie wiem więc czy z czymś to koreluje czy nie.
Cytat:A prawicowiec często lubi skwitować kogoś mianem lenia czy innego nieudacznika, dbając o swój interes, któremu miałby zaszkodzić ten leń i nieudacznik upominający się o "jego pieniądze".
A po co ten cudzysłów? On sugeruje, że moje pieniądze tak naprawdę nie są moje.
Ja se zapierdalam, wnoszę worki po 25 kg na 5 piętro (bez kurwa windy), znoszę ciężkie wory z gruzem i sobie zarabiam moje pieniądze. A potem przychodzą jakieś pisowce, wymyślają pincetplusa i nagle za te moje pieniądze mogę kupić mniej paliwa, mniej maseła, mniej kefirów i ogólnie mniej wszystkiego. No ktoś tu ewidentnie zapierdala mi pieniądze, żeby dać "potrzebującym".
Wiesz co, ja też jestem potrzebujący. Jak chcesz to podam ci mój nr konta, żebyś mógł mi przelewać co miesiąc ze swoich pieniędzy 500 zł. Chyba nie jesteś jakimś podłym, oceniającym, prawicowcem odcinającym się od cudzych problemów, żeby mi nie przelać tych pieniędzy, nieprawdaż?
Cytat:Tylko że takie oceniające etykietki nie pomagają w najmniejszej mierze zmienić tego kogoś.
Ale ja nie chcę kogokolwiek zmieniać. Jestem ateistą, a nie chrześcijaninem - nie mam misji naprawiania świata ani zmieniania ludzi. Co więcej - rażą mnie te wszystkie starania ekofaszystów ratujących środowisko, spuszczających się nad spalinami i globalnym ociepleniem podczas gdy równie dobrze w ten świat może jutro jebnąć kometa i całe to dbanie o przyrodę strzeli chuj w jedną sekundę.
Cytat:Tymczasem np. zastosowanie teorii i modeli psychologicznych, w tym behawiorystycznych teorii ram relacyjnych i modelu elastyczności psychologicznej (a zastosowanie nazywa się terapią ACT; już o niej wspominałem w temacie) umożliwia taką zmianę. Samo przyswojenie tych teorii pozwala inaczej spojrzeć na takich ludzi.
Ja nie wiem, ja żem prosty Kapitan Wykończeniówka. Musiałbym poczytać o tym o czym piszesz, żeby to zrozumieć.
Cytat:Zresztą to jest w ogóle problem wielu społeczeństw i kultur, że odchył od normy kwituje się oceniającą etykietą, która nie wskazuje na żadną możliwą drogę zmiany, a świadomość mechanizmów takich jak procesy psychologiczne, na których skupia się model elastyczności psychologicznej, jest praktycznie zerowa. Jest to poniekąd wygodne, bo można w ten sposób się odciąć od czyichś problemów, nazwać tak a tak i mieć gdzieś.
No moim zdaniem należy się odciąć od czyichś problemów i skupić się na usuwaniu swoich. Dopiero jeśli sam na tyle ogarnąłeś życie, że nie masz żadnych większych problemów i masz na tyle czasu i funduszy, żeby zajmować się innymi, to ok - jak chcesz to ratuj ludzi.
Gawain napisał(a): Jak ten już zebrany materiał zostanie ogarnięty i przepuszczony przez funkcjonalny zestaw narzędzi metodologicznych to stanie się to wtedy przyzwoitą nauką.
Ok, ale teraz jest to dla mnie na poziomie błądzenia w ciemnościach. Psychologię czeka jeszcze długa droga do oświecenia.
Gawain napisał(a): Dzisiejsza psychologia, mimo szeregu mankamentów to jednak jest zbiorem ciekawych i przydatnych rzeczy.
Ok, ale mimo wszystko ludzi "leczy" się uzależniającymi antydepresantami, po których odstawieniu depresja nawraca ze zdwojoną siłą.
Quinque napisał(a):Lumberjack napisał(a):Psychoanaliza nie jest w ogóle nauką, bo nie jest falsyfikowalna
Obecnie falsyfilacja nie jest wyznacznikiem tego co jest nauką
To trzeba w takim razie zaktualizować wikipedię:
Cytat:Falsyfikacja (łac. falsum – fałsz) – odmiana jednego z rozumowań zwanego sprawdzaniem. Termin ten rozpowszechniony został za sprawą krytycznego racjonalizmu Karla Poppera i obecnie stanowi podstawę metody naukowej.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Falsyfikacja
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać