towarzyski pelikan:
Cytat:A mnie się wydaje, że IQ to w ogóle niewiele ma wspólnego ze zdolnością do autorefleksji. IQ to jest inteligencja logiczno-matematyczna. A jak wiemy, największą zdolnością do autorefleksji cechują się artyści. Kto przeczytał w życiu dobrą książkę, wiersz, tekst piosenki wie, o czym mówię.Samo IQ nie, ale czytałam, że wszystkie rodzaje inteligencji współtnieją ze sobą. Można się spodziewać, że ktoś kto ma wysokie IQ jest artystycznie uzdolniony. Zanim pojawiła się cywilizacja naukowa wielką rolę w tworzeniu rzeczywistości odgrywali artyści. Taki budowniczy np. musiał posiadać zarazem zmysł przestrzenny, plastyczny i matematyczny. Wystarczy spojrzeć na wielką piramidę w Egipcie, jest to przyklad sztuki i matematycznego geniuszu w jednym.
Cytat:Uniwersalnym remedium na wszelkie przypadłości psychiczne, nawyki, cierpienia jest koordynacja funkcji mózgowych, którą można osiągnąć np. uprawiając medytację, oddając się twórczości artystycznej, działalności naukowej, humorystycznej albo każdej innej, do której się podchodzi z pasją, w sposób bezinteresowny.Spójrz na dzieła Beksińskiego, moim zdaniem w ten sposób można tylko rozładować napięcie a nie pozbyć się choroby. Jego obrazy wiele mówią o jego osobowości i lękach.
Rozsadziło mi antenę.