bert04 napisał(a): Jeżeli znajdziesz inne tłumaczenie, to bardzo proszę. Ale "wybijanie się ponad" jest przeciwieństwem oddolności.Mnie się tutaj jawi coś w rodzaju wyborów 2-stopniowych...wybitni mężowie wybijający się ponad kościelną masę, reprezentujący ją przy wyborze (oddolnym) "biskupów i diakonów".
bert04 napisał(a): No chyba nie będziesz teraz twierdził, że apostołowie są w tym przypadku akurat tym "dołem"?Już wyjaśniałem tę kwestię (wtedy gdy przytaczałem analogię do wędki i ryby).
bert04 napisał(a): Nie myśl, że pierwszy raz spotykam się z taktyką "na zamęczenie".Nie jest moją taktyką Cię zamęczyć.
Próbuję Ci po prostu zwrócić uwagę na to iż Twoje stwierdzenie "wywodzenie z tego jakiejś demokracji episkopalnej jest skazane na porażkę." jest apodyktyczne.
bert04 napisał(a): tyle że treści w tym było tyle, co w Twoim najeździe emotek.Jakkolwiek infantylnie by to nie brzmiało, moimi emotkami wysyłałem pozytywną energię. Podobnie jak swoim podpisem i tytułem.
bert04 napisał(a): Dopóki nie będziesz twierdził, że pisałem coś, czego nie pisałem,Nie twierdziłem, że pisałeś X, tylko że (dla mnie) z tego co pisałeś wynika X. Początkowo chcialem, żebyś sam doszedł do tego gdzie w swoim zarzucie wobec mnie błądzisz, co mogłeś z kolei odebrać jako "taktykę na zamęczenie Cię". Poza tym trochę się zafiksowałem na dyskusji z Tobą, co zawężyło moją perspektywę i za bardzo zacząłem podświadomie zwracać uwagę na to, by osoby trzecie nie daly się nabrać na Twoją retorykę (zapewne zasugerowałem się wyrażonymi przez Ciebie podobnymi obawami z Twojej strony wobec mnie).
bert04 napisał(a): a zwłaszcza "wprost przeciwnie"Czyli że to co napisałeś nie tylko nie jest (oczywiście: dla mnie) argumentem na rzecz Y, ale jest wręcz (oczywiście: dla mnie) argumentem na rzecz tezy przeciwnej do Y.
May all beings be free.
May all beings be at ease.
May all beings be happy
May all beings be at ease.
May all beings be happy