Dragula napisał(a): Fizyk takie pytanie z ciekawości czystej - na ile tobie jako progtamiście przydaje się matematyka ze studiów? U mnie teraz wjeżdża prawdopodobieństwo i statystyka i w sumie to jest niezly mindfuck.A różnie. Aktualnie akurat prawdopodobieństwo/statystyka nawet się przydają, bo pracuję nad siecią rozproszoną i czasem chcemy policzyć prawdopodobieństwo że nam sieć padnie gdy prawdopodobieństwo padnięcia jednego węzła jest X albo coś podobnego
Czasem i inne działy się przydają. Jednak dużo tego, co wyniosłem ze studiów, bezpośrednio przydatne nie jest - geometrii różniczkowej np. w pracy jeszcze nie stosowałem 
Też zależy, co się programuje, bo typowemu programiście w korpo pewnie i takie rzeczy się nie przydadzą.
Natomiast warto dodać, że z mojego doświadczenia niezastąpiona jest zdolność analitycznego myślenia, którą kontakt z dużymi ilościami czystej matematyki bardzo dobrze wyrabia. Przydaje się w każdej pracy i otwiera drzwi do lepiej płatnych ofert
Więc nawet jak konkretny dział matematyki nie jest przydatny bezpośrednio, to jako ćwiczenie intelektualne może dużo pomóc.
![[Obrazek: style3,Fizyk.png]](http://www.sloganizer.net/en/style3,Fizyk.png)
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone - Wszechświat i ludzka głupota. Co do Wszechświata nie jestem pewien" - Albert Einstein