Quinque napisał(a): Jeżeli mówimy o tym samym forum.historycy. to jest tam wiele bzdur ale są też użytkownicy którzy piszą z sensem
Wiem, zazwyczaj to dosyć solidne źródło a wpis był z roku 2005, trochę mnie poniosło. Niemniej przypuszczam, że tamten wpis był kopiuj-wklejką z jakiegoś innego (gówno-)źródła, tyle że nie chciało mi się szukać.
Cytat:Bert04 napisał(a):A co by Quinque zrobił, gdyby papież rozkazał mordować nie-katolików?
To co każdy katolik by zrobił na miejscu Quinque
To nie jest odpowiedź na pytanie. Ale też i pytanie było retoryczne (mam nadzieję że takie zostanie).
Cytat:Tzn?
Ach gdzie mam zacząć. A to jeden biskup (czyli już należący do UNK) w porywach polemiki przeciwko Halloweenowi zaczyna się powoływać na satanistycznego autora (!) oraz szukać związku z datą zmiany czasu (?). A to inny kardynał wysyła pocztówki do autorki książek anty-okultystycznych, potem zostaje papieżem i już ta autorka traktuje te pocztówki ex-cathedra. A to inny biskup w temacie NPR podaje dane "trochę odbiegające" od wiedzy medycznej. Zabieranie głosu w kwestiach politycznych wspomnę tylko dlatego, że ostatnio wyszło nawet poza granice naszego kraju, jak jeden biskup do jednego urzędnika UE napisał. Bo że na użytek wewnętrzny swoje preferencje polityczne prezentują, to już prawie normalne jest. Ale tylko prawie. A już w kwestii skandali (nie tylko "wiadomych") to ma się wrażenie, że mają jakiś podręcznik "Jak wypaść najgorzej w kryzysie i doprowadzić do jego eskalacji"...
I to tylko przykłady biskupów, bo gdybym miał jeszcze dodawać księży i zakonników, to bym nie skończył. Za czasów mojej aktywności na katolik.pl sporo czasu poświęcałem na rozwałkowywanie takich i innych wypowiedzi. Ale to przeszłość.
Cytat:Hipotezą*. Zresztą, chodzi o to że ludzie pochodzą od większej ilości osobników czy o to że ludzie pochodzą od ludzie z różnych rejonów na ziemi?
Nie jest to "pierwotna" poligeneza, którą obaliła zresztą teoria ewolucji, a która próbowała uzasadnić różnice rasowe pochodzeniem od różnych gatunków. Natomiast ostatnio odżywa teoria o mieszaniu się homo sapiens neanderthalensis z homo sapiens sapiens.
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Koh 3:1-8 (edycje własne)
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!