Bert04 napisał(a):Coś Ci się chyba pomerdało, F. Crick mędrkował na temat panspermii
To też forma kreacjonizmu
Bert04 napisał(a):W końcu to katoliccy duchowni współtworzyli podstawy teorii heliocentryzmu, genetyki, Wielkiego Wybuchu. To cegiełki skladające się na obraz i rozwój wszechawiata. Ewolucja jest tylko kolejną cegiełką.
Zgadza się, ale t. Heliocentryczna, grawitacji czy jakakolwiek inna nie opowiada o powstaniu człowieka. A przecież chrześcijaństwo kładło spory nacisk na antropocentryzm
Bert04 napisał(a):Ale konkordat określił, że KRK i państwo współżyją na zasadzie autonomii
A Bert widział kiedykolwiek polityka który potrafi rozdzielić własne poglądy od polityki? Bo QQ nie widział
Bert04 napisał(a):Bo ja wiem, sumienie?
Ale to nadal własne przekonania. A PŚ mówi o tym żeby w wierze być posłusznym biskupom i kapłanom
Bert04 napisał(a):że papież zarządza powtórkę z nocy św. Bartłomieja
Przecież Bert wie że papież nie miał nic wspólnego z nocą św. Bartłomieja. Która zresztą, była odpowiedzią na działania protestantów
Lumberjack napisał(a):Na podstawie własnych upodobań uznałeś prymat zdania papieża nad swoim własnym. Czemu w jednym przypadku ci to nie przeszkadza, a w drugim już tak - chuj wi
No nie powiem, poszedłeś mnie jak ten... pedalski włamywacz. Ja się nie sprzeciwam papieżowi, ja tylko prowadzę polemikę co by być intelektualnie usatysfakcjonowany