znaLezczyni napisał(a): Ze względu na swoją abnegację
Droga znaLezczyni, język ma służyć komunikacji. Dotyczy to także a nawet zwłaszcza używania obcych słówek. A tak najpierw gugluję w pwn, i nadal nie wiem, czy to "niedbałość o wygląd" czy też "negowanie własnych potrzeb". Oba pasują do postaci, choć ich przeciwieństwem jest albo czyścioch albo egoista. A może egoistyczny czyścioch? Ale w tym serialu to chyba tylko Governer był. Ale spytam się to wyjdę na ćwoka, który polszczyznę (?) na obczyźnie utracił.
Z drugiej strony to i tak nieważne, bo poza nim po męskiej stronie... patrz wyżej. Do piachu i jeszcze ciężkim kamieniem obciążyć, coby nie wyszedł.
Inna sprawa. Nie wiem, czy polski netflix to ma, i wiem, że na niemieckie seriale to nie każdy ma chęć, ale poniższe to czarny humor "lepszego sortu":
EDIT: Inny link
http://jezykowyprecel.pl/2015/02/3-der-t...er-serial/
Facet sprząta miejsca zbrodni. Choć więcej problemów ma z żywymi. Ostatnio (3.1) spotkał wegankę, aktualny temat na forum się kojarzy. Jakiś czas temu sprzątał w pewnym stowarzyszeniu kolegów, którzy zamawiali chetnie pięć piw na raz. Był bezdomny, był ukryty gej, a ostatnio był nawet dzik. Ale (prawie) zawsze akcja toczy się wokół żywych.
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Koh 3:1-8 (edycje własne)
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!