Bert04 napisał(a):No to skup się, inaczej ta rozmowa nie będzie miała przyszłości
Zaraz, zapytałem o to czy "niezależnie od interpretacji mamy problem z ks. Rodzaju?". A Bert04 wkleił mi tekst św. Pawła o ukrzyżowaniu
Bert04 napisał(a):A co Ty, jakiś weganin jesteś, żeby to było argumentem?
A czy z założenia tylko dobra istota pozwoliłaby aby miliarfy stworzeń umierały skoro nie musiały tego robić? Przecież nie jesteśmy gnostykami ani manichejczykami. Chociaż św. Augustyn twierdził że "nie jest sprawą wielką przemijanie rzeczy materialnych". Czy jakoś tak
Bert04 napisał(a):A po co czekać te, według tradycyjnego liczenia, 4.000 lat z narodzeniem Chrystusa? Skoro efekt mógłby być natychmiastowy? Po co te wszystkie historie z Setem, Nohem, Abrahamem, Mojżeszem i całą resztą? Jezus mógł się narodzić w drugim, góra trzecim rozdziale Księgi Rodzaju. Która wtedy byłaby raczej "Nowelką Rodzaju"
Masz rację ale tylko po części. Czas jest potrzebny ludziom. Skoro ST jest księgą dydaktyczną. Bogu cztery tysiące lat nie było potrzebne. Zresztą, tu mamy inną nieścisłość, roźdzwięk między ilością lat zawartych w PŚ a rzeczywistym czasem stworzenia
Bert04 napisał(a):Ba, jeżeli wierzysz w takiego "Boga Magika",
Bóg Magik jest dużo ciekawszy niż Bóg scjentysta. Tak samo, dawniej świat był o wiele ciekawszy. Posiadał w sobie elementy tajemnicy, mistycyzmu. A dziś? Nauka wszystko wyjaśniła, nie ma w tym świecie nic ciekawego. Wszystko o wszystkim wiemy, a nawet jeżeli nie to w przyszłości się dowiemy. NUDA
Bert04 napisał(a):Liczyłeś na fizyce, kiedy spotkają się dwa pociągi jadące z różnych miejsc?
Nie rozumiem pytania. Poza tym, nigdy nie jechałem pociągiem. No chyba że zdarzył mi się taki przypadek, ale to musiało być bardzo dawno temu
Bert04 napisał(a):to dlaczego Boga traktujesz jak jakiegoś (magicznego) rzemieślnika pracującego na akord?
Tak jest ciekawiej. Poza tym, wolę się nazywać dzieckiem Bożym aniżeli małą naczelną
Bert04 napisał(a):Chwilowo Kościół stoi na stanowisku, że nawet ewentualni kosmici mają duszę.
I że zwierzęta ją mają. No ale skoro przyjmujemy istnienie kosmitów to Jezus również do nich musiałby przyjść
Bert04 napisał(a):. Zapisz się od razu do płaskoziemców, jeżeli każda pozorna sprzeczność takie reakcje u Ciebie wywołuje
A po cóż to? Skoro PŚ nigdzie nie mówi o tym że ziemia jest płaska
Narazie to tyle. Trochę pominałem ale odpisze później