Quinque napisał(a): Zaraz, zapytałem o to czy "niezależnie od interpretacji mamy problem z ks. Rodzaju?". A Bert04 wkleił mi tekst św. Pawła o ukrzyżowaniu
QQ, serio, skup się. Nie wklejałem w tym wątku żadnego tekstu św. Pawła, tylko jego imię wspomniałem. A o ukrzyżowaniu to było u Łukasza. A konkretnie, obietnica złożona tzw. dobremu łotrowi. Gdzie on miał być "dziś ze mną"?
Cytat:A czy z założenia tylko dobra istota pozwoliłaby aby miliarfy stworzeń umierały skoro nie musiały tego robić? Przecież nie jesteśmy gnostykami ani manichejczykami. Chociaż św. Augustyn twierdził że "nie jest sprawą wielką przemijanie rzeczy materialnych". Czy jakoś tak
Augustyn duża mądrych rzeczy napisał o interpretacji Księgi Rodzaju, i to w czasach, jak nauka przyrody była w powijakach. Szkoda, że akurat ta część jego nauczania była długo zaniedbana. A o śmierci, cóż, prostej odpowiedzi nie ma, ale tekst Augustyna do mnie trafia.
Bert04 napisał(a):A po co czekać te, według tradycyjnego liczenia, 4.000 lat z narodzeniem Chrystusa? Skoro efekt mógłby być natychmiastowy? Po co te wszystkie historie z Setem, Nohem, Abrahamem, Mojżeszem i całą resztą? Jezus mógł się narodzić w drugim, góra trzecim rozdziale Księgi Rodzaju. Która wtedy byłaby raczej "Nowelką Rodzaju"
Cytat:Masz rację ale tylko po części. Czas jest potrzebny ludziom. Skoro ST jest księgą dydaktyczną. Bogu cztery tysiące lat nie było potrzebne. Zresztą, tu mamy inną nieścisłość, roźdzwięk między ilością lat zawartych w PŚ a rzeczywistym czasem stworzenia
Jeżeli czas jest potrzebny (?) ludziom to ze względu na co? Na naturę ludzką? Nie dało się jakoś kursem przyspieszonym? Dobra, Adam i Ewa by musieli umrzeć, ale może Abla by dało się ocalić?
Podałem "tradycyjną" liczbę, gdyż jest najmniejsza, czyli w kontekście jeszcze "najkorzystniejsza" dla Boga. Bóg, który w 6 dni świat stworzył potrzebował potrzebował 243.500 razy dłużej, żeby naturę ludzką doprowadzić do stanu umożliwiającego Wcielenie? "Pstryknięciem" łamie naturę atomów i tachionów, molekuł i kwasów dezoksyrybonukleinowych, a tutaj metafizyczne skutki zjedzenia zakazanego owocu wymagają jakiejś dydaktyki, jakiegoś dojrzewania. I śmierci tylu istot.
I to wszystko są "niespójności wewnętrzne" klaaycznej interpretacji. Lista niekompletna, o wątpliwościach Orygenesa wspominałem. A dla mnie świat, który trwał ponad 13 miliardów lat przed Adamem i w którym śmierć była przed zjedzeniem jabłka jest po prostu spójniejszy.
Cytat:Bóg Magik jest dużo ciekawszy niż Bóg scjentysta.
Dla wielu Thor, Zeus czy inny Quetzalcoalt są jeszcze ciekawsi.
Cytat:Tak samo, dawniej świat był o wielkie ciekawszy. Posiadał w sobie elementy tajemnicy, mistycyzmu.
Tobie chyba na serio lepiej by odpowiadała jakaś ezoteryka, misteria eleuzyjskie, tajemnice.kart i tak dalej. W chrześcijaństwie tego na lekarstwo.
Cytat:A dziś? Nauka wszystko wyjaśniła, nie ma w tym świecie nic ciekawego. Wszystko o wszystkim wiemy, a nawet jeżeli nie to w przyszłości się dowiemy. NUDA
Jest takie chińskie przekleństwo: "Obyś żył w ciekawych czasach". Tak, życie w erze przednaukowej nudne nie było, a to dżuma, a to cholera, a to za zły wzrok można było oskarżenie o czary zaliczyć. Ale tajemnicy i mistycyzmu było wbród.
Cytat:Nie rozumiem pytania. Poza tym, nigdy nie jechałem pociągiem. No chyba że zdarzył mi się taki przypadek, ale to musiało być bardzo dawno temu
A na fizyce już nie uczą "Pociąg jedzie z A do B z prędkością x, a drugi z B do A z prędkością y"?
Cytat:I że zwierzęta ją mają. No ale skoro przyjmujemy istnienie kosmitów to Jezus również do nich musiałby przyjść
A do Indian nie musiał?
Cytat:A po cóż to? Skoro PŚ nigdzie nie mówi o tym że ziemia jest płaska
Nie ma zdania "Ziemia jest płaska", ale jest trochę o filarach ziemi, o sklepieniu i tego typu opisy. Nasz płaskoziemski Maciej1 ci lepiej wyjaśni, co i jak.
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Koh 3:1-8 (edycje własne)
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!