Bert04 napisał(a):Secundo, w innych wątkach mylisz piekło z rajem
Nie mylę. Dobrze wiem co napisałem. Natomiast w ogóle nie rozumiem kontekstu w jakim przytoczyłeś Ewangelię Łukasza
Bert04 napisał(a):Pawła z Łukaszem
No dobrze to akurat był mój błąd. Czy to znaczy że ty jesteś nieomylny?
Bert04 napisał(a):Primo, nie znałem ani jednego ani drugiego
Wydaje mi się że chodzi o to że Bert gardzi i brzydzi się moją osobą. I poczuł się urażony że robak Berta poprawił. Przepraszam. A cytat na który się powołałem pochodzi z książki. O ile dobrze pamietąm książki o teodycei którą kiedyś czytałem
Teraz wróćmy do wątku głównego. Jestem w trakcie odpowiadania także proszę narazie nie odpisywać na powyższe
Bert04 napisał(a):Nie wiem, w czym ten fakt miałby podważać czy osłabiać jego wypowiedź
Nie. Z tym że jego słowa w ogóle nie padały w kontekście problemu zła
Bert04 napisał(a):I w czym ten ból staje się teologicznie słuszniejszy po wygnaniu z raju? Dlaczego stonoga, przepiórka i łasiczka muszą umierać w celu odkupienia homo sapiens?
Bo czlowiek stoi ma szczycie stworzenia a zwierzęta mają mu służyć. Jeżeli król pada to i państwo razem z nim
Bert04 napisał(a):Ach, już przenosisz się do Jemenu czy Sudanu Południowego?
Chodzi o ramy czasowe. Dawniej było fajnie. Świniakowi dać prosa, wydoić korwe. Ponapierdalać sobie na krucjacie w Akkce, zasiać kukurydzę, popić wina. Życie było prostsze. Bez filozoficznych pierdoł
Bert04 napisał(a):Te "miliardy lat" dla "boskiego symulatora" to mgnienie powiek
Przecież żeby rozwiązać problem z wolna wolą trzeba uznać, iż Bóg widzi cały świat naraz. A nie zna przyszłości. I chyba pisał o tym Boecjusz
Bert04 napisał(a):ża chrzest to nie tylko zgładzenie grzechi pierworodnego. Ale dla naszej dyskusji to problem poboczny.
Skoro tak to powinno być to objawione
Bert04 napisał(a):I logiki. Jeżeli śmierci nie było przed wygnaniem ludzi z Edenu to ani Drzewo Życia ani groźba śmierci ani skóry zwierząt nie mają sensu
W niektórych mitologiach też istnieją "owoce życia". Ale możesz coś więcej powiedzieć o drzewie życia? Bo tak jak już kiedyś pisałem Św. Justyn Męczennik też o nim wspominał
Bert04 napisał(a):I do dziś mówi się "poziom morza", choć to specjalnie poziome nie jest
Czyli zgadzasz się że słowa "filary ziemi" nie dowodzą tego że Hebrajczycy wierzyli w płaską ziemię?
Bert04 napisał(a):No bo przecież przed Adamem żadnego ludzkiego kronikarza nie było, co nie?
No nie było. Ale wątpię że Bóg miałby trudność w przekazaniu ludziom chociaż szczątkowej informacji zgodnej z nauką nt powstania życia i człowieka