Dobra senpai, czas kontynuować
Zdaje sobie z tego sprawę. Bardziej chodziło mi o to że przeciętny obywatel w Średniowieczu nie zastanawiał się nad takimi rzeczami. Miał Kościół co go prowadził do zbawienia i szlus
Ale jest to fajna rzecz. Dawniej człowiek nie przejmował się krusem, vat-em czy innym gownem
Pewnie o tak. Ale nie był tylko Teologiem bo i politykiem
Bo to kwestia wiary
No tak ale to dzieci Adama i Ewy. Ufoki nimi nie są
Tak się składa że Lewiatan istniał https://m.youtube.com/watch?v=Hactpn2KJ5s
Wątpię żeby Mojżesz nie byłby w stanie ogarnąć ewolucji swoim rozumem
Żeby ludzie pokroju Juliana Huxley'a czym tego gościa od eugeniki, nie gadali że człowiek pochodzi od małpy
Spokojnie. Będzie czytane. Choć mniej więcej wiem co św. Augustyn na ten temat głosił
Bert04 napisał(a):Ale chrześcijaństwo narodziło się z połączenia semickiej religii z greckimi "filozoficznymi pierdołami".
Zdaje sobie z tego sprawę. Bardziej chodziło mi o to że przeciętny obywatel w Średniowieczu nie zastanawiał się nad takimi rzeczami. Miał Kościół co go prowadził do zbawienia i szlus
Bert04 napisał(a):Świat składa się nie tylko z pasienia świń i picia piwa
Ale jest to fajna rzecz. Dawniej człowiek nie przejmował się krusem, vat-em czy innym gownem
Bert04 napisał(a):Boecjusz, to był ten teolog, któremu zawdzięczamy ocalenie nauki greckiej dla chrześcijaństwa? Który starał się pogodzić nauczanie chrześcijańskie z ówczesną nauką i filozofią?
Pewnie o tak. Ale nie był tylko Teologiem bo i politykiem
Bert04 napisał(a):A dlaczego "powinno"?
Bo to kwestia wiary
Bert04 napisał(a):O Chińczykach i Aztekach też nie było, a mimo to Kościół potrafił się ustosunkować do kwestii tak posiadania duszy jak i kwestii chrztu innych ludów
No tak ale to dzieci Adama i Ewy. Ufoki nimi nie są
Bert04 napisał(a):Jestem stosunkowo pewien, że w Lewiatana wierzyli, skoro jakiś czas potem Lewiatan Jonasza połknął (czasowo
Tak się składa że Lewiatan istniał https://m.youtube.com/watch?v=Hactpn2KJ5s
Bert04 napisał(a):Nie chodzi o możliwości Boga ale o możliwości biblijnego kronikarza (domyślnie: Mojżesza).
Wątpię żeby Mojżesz nie byłby w stanie ogarnąć ewolucji swoim rozumem
Bert04 napisał(a):ale nie wiem, po co biblijnemu kronikarzowi (Mojżeszowi?) opisy naukowe
Żeby ludzie pokroju Juliana Huxley'a czym tego gościa od eugeniki, nie gadali że człowiek pochodzi od małpy
Bert04 napisał(a):Trzy linki dałem powyżej, na początek starczy
Spokojnie. Będzie czytane. Choć mniej więcej wiem co św. Augustyn na ten temat głosił