Lampart napisał(a): Arcybiskupie Bert (ktoś mi napisał na priv, że jesteś arcybiskupem więc pozwolę sobie na taką formę), miałbyś oczywiście rację, gdyby legitymizowanie niewolnictwa przez kościół było jakąś tajemnicą, a nie częścią oficjalnego prawa kanonicznego od 1226 r.Tia. Tylko że Kościół Katolicki dopuszczał zniewolenie tylko jako karę. Czyli coś jak współczesne prawo USA (którego zwolenników mamy też w Europie). Sprzeciwiał się natomiast zniewoleniu dla zniewolenia.
Teista napisał(a): W prawdzie nie postulujePilaster Twoim zdaniem pisze „w prawdzie”. Górnolotnie zabrzmiało.
Cytat:Szukam, czytam, testuję zapisy w PŚ, w różnych miejscach i nie znajduje poparcia dla tezy Pilastra. Zakon rozumiem jako prawo nadane Izraelitom, Tora, wskazówka, pouczenie i oczywiście prawo. W Ga 3,23 mamy kontynuację idei walki Jezusa z tradycją.Nie ma żadnej „idei walki Jezusa z tradycją”. Jest idea wypełnienia Prawa przez Chrystusa. Prawo jest wychowawcą ludzkości do czasu przyjścia Mesjasza. Po wypełnieniu czasów Chrystus wypełnia prawo i tworzy nowy porządek w Duchu zamiast litery.
Cytat:Przecież w innym miejscu o prawie nadanym przez Boga mamy „… ani jedna jota, ani jedna kreska nie zmieni się w Prawie…”.A zmieniła się?
Cytat:Czekam nadal na fragmenty z PŚ gdzie potwierdzisz istnienie stymulatora boskich oczekiwańTen „stymulator boskich oczekiwań” to sobie sam wymyśliłeś, więc Ty szukaj.
Cytat:Ja natomiast piszę o szacunku do ludzi i do zwierząt, który wyraźnie wykrystalizował się w mojej i tylko mojej głowie. Jest on bardzo osobisty i konkretny i chcę przekazać to moim dzieciom i modlę się bym nigdzie nie popełnił błędu. Przyjęcia zasad i rozumienia tego szacunku wymagam zawsze na tym samym poziomie.To możesz się przejechać. Bo to, co dzisiaj uważasz za właściwą normę szacunku dla ludzi i zwierząt może w czasach, gdy twoje dzieciaki będą dorosłe uchodzić za bigoterię, okrucieństwo i zacofanie.
Cytat:Stanowczo zaprzeczam. Naszą cywilizację zbudowano nie na nauce Jezusa, a na chciwości.W innych cywilizacjach ludzie nie byli chciwi?
Cytat:Jak myślę o kolonializmie to mi wstyd, że jestem Europejczykiem.A czemu? Przecież wszystkie inne cywilizacje też, jak mogły kolonizować, to kolonizowały. Cywilizacja europejska wyróżnia się tym, że potrafiła dokonać samokrytycznego odrzucenia idei kolonialnej.
Lampart napisał(a): Teista, a niektórzy twierdzą nawet, że nie ma czegoś takiego jak chrześcijańska cywilizacja.Niektórzy twierdzą też na przykład, że Ziemia jest płaska.
Cytat:https://patriceayme.wordpress.com/2015/1...r-existed/No i gdzie tam jest uzasadnienie tej tezy? Autor stawia z pozycji autorytetu różne postulaty (np. że chrześcijaństwo nienawidziło ciała), ale nijak ich nie uzasadnia.