Cytat:Posiadanie czegokolwiek w tym pojebanym kraju to ryzyko. Nawet kiedy do milionów daleko, to mając konto oszczędnościowe albo lokatę jesteś 19% odsetek w plecy. Masz nieruchomości to musisz płacić podatki za to, że masz. Sprzedasz cokolwiek to musisz płacić podatek od wzbogacenia.
Przecież przy sprzedaży "czegoś" podatek płaci kupujący, nie ty. Jedynie w przypadku nieruchomości płacisz podatek gdy sprzedajesz w ciągu 5 lat od zakupu, a i to nie zawsze.
Cytat:Sam się zastanawiam czy nie emigrować wszystkiego co się da w jakieś przyjazne miejsce, za pomocą Revoluta, N26 albo innego fintechu. Bo mnie się co miesiąc się serce kraja jak widzę bandyckie zdzierstwo tego cholernego państwa. A do milionera to mi jeszcze troszeczkę brakuje.
Trudno żeby państwo które robi dobrze bogatym nie robiło tego kosztem małych żuczków. Ale jak ktoś wychodzi z propozycją sprawiedliwszego podziału kosztów, to małe żuczki najgłośniej stają w obronie bogatych, odwrotnej sytuacji nie zauważyłem. Widocznie bogaci potrafią działać we własnym interesie.
Dopóki rodzimy się i umieramy, póki światło jest w nas, warto się wkurwiać, trzeba się wkurwiać! Wciąż i wciąż od nowa.