znaLezczyni napisał(a): Która część jest absurdalna:
- zakaz sprzedaży noży małoletnim
- kontrola policji, czy zakaz jest przestrzegany
- dobrowolne wycofanie ze sprzedaży noży przez część sklepów
Ta pierwsza oczywiście. Drugie i trzecie to konsekwencje pierwszego.
Cytat:1. Nóż jest tani, małoletni próbują noże kupować, rzadko, ale im się udaje - wczoraj czytałam artykuł w necie o tym.
No i należy zapytać: jaka jest różnica między prawdopodobieństwem, że małolat zrani kogoś nożem kupionym samodzielnie, a prawdopodobieństwem, że zrobi to za pomocą noża kupionego przez rodziców? Dlaczego w ogóle miałaby być taka różnica? Sądzisz, że człowiek, który nie ma oporów przed wbiciem komuś kosy w brzuch, nie weźmie noża z szuflady w kuchni babci, bo nie wypada?
Cytat:Jest mnóstwo artykułów objętych restrykcją wiekową - część z nich to wymóg prawa, część inicjatywa sklepów. Należą do nich m.in. noże, nożyczki, duża część narzędzi (np. piły, część śrubokrętów, tasaki itp.), klej, pióra na atrament, napoje energetyczne itd. (o oczywistych nie wspominam).
5. Można zabić śrubokrętem albo poduszką. Jeśli znacząco wzrośnie odsetek przestępstw popełnianych przy pomocy tychże, najprawdopodobniej podjęte zostaną analogiczne działania.
I spotkałyby się z twoją aprobatą? Zakaz sprzedaży poduszek? Zresztą, można zabić człowieka i gołymi rękami. Z tym że w takiej sytuacji mężczyźni mają absolutną przewagę nad kobietami. W ogóle zabicie człowieka to banalna sprawa, każdy głupi by to umiał. Trudność stanowi zatarcie śladów. Ale świry i zabójcy w afekcie akurat w ogóle się tym nie przejmują. Myślenie, że pozbawienie potencjalnych zabójców narzędzi zmniejszy ilość zabójstw to myślenie od dupy strony. Zabójca nie myśli "o, mam ciekawy przedmiot, coś bym z nim zrobił, może na przykład bym kogoś zabił". Zabójca myśli "chcę, żeby ten człowiek był martwy i poszukam dowolnego sposobu, który mi to zapewni". Aby człowiek nie był zabójcą, należy go pozbawić nie narzędzi, ale intencji zabijania. Jakoś powątpiewam, czy mentalność "to dostęp do narzędzi zbrodni odpowiada za czyny posługujących się nimi ludzi" do tego się przyczynia.