Sofeicz napisał(a): A ja, siedmiogwiazdkowy ateista, jestem Polakiem według TP czy nie?
Mam za mało danych. Narodowość to pojęcie z pogranicza socjologii i religii. Tu nie ma jasno, jednoznacznie określonych granic.
ZaKotem
Cytat:A obywatel Filipin czy Gwatemali, który akurat wyznaje takie same wartości, co pelikan, jest Polakiem?
Obywatel Gwatemali i Filipin jak najbardziej moż być Polakiem, ale na pewno trudniej jest być Polakiem na obczyźnie. Traci się kontakt z narodowym czakramem.
Lampart
Cytat:1. Nauka kościoła katolickiego wyklucza się z nacjonalizmem.
2. Tak twierdził Jan Paweł II. Tak twierdzi Prymas Polski abp Wojciech Polak.
3. Wydano nawet dokument "Chrześcijański kształt patriotyzmu." w tej sprawie, w 2017 roku.
1. Bzdura.
2. Niektórzy hierarchowie kościelni potępiali każdy nacjonalizm na podstawie cech właściwych nacjonalizmom obcym, tak w ramach dmuchania na zimne. Jednak wynika to z niezrozumienia, że każdy naród ma swój nacjonalizm. Polski nacjonalizm w żaden sposób nie kłóci się z chrześcijaństwem, czy katolicyzmem.
3. Musiz wiedzieć, że KK właśnie przechodzi poważny kryzys. Sama głowa Kościoła jest oskarżana o herezje, a nawet podejrzewa się, ze jest Antychrystem. Lepiej pogrzeb w źródłach przedwojennych