ErgoProxy napisał(a): Nudzi mi się, a Szwab Bercik się odbercił, to może odpowiem. Łapanie Szwaba Bercika za słówka jest słabe - zdradza brak kontrargumentów i niezdolność do honorowego przyznania się do błędu. Nie masz honoru, to po pierwsze.Po pierwsze, to był z mojej strony odwet. Bercik, chcąc mnie schocholić, nie odniósł się do mojego stwierdzenia, że idea zjednoczonej Europy (nie UE, tylko zjednoczonej Europy) powstała w łbach Niemców, tylko zasugerował swoją odpowiedzią, że piszę stricte o UE. Jesteś tak zapatrzony w Szwaba Berta, że Ci to umknęło.
Cytat:Po drugie, do jakich to straszliwych celów może wykorzystać imperium swoje wynarodowione masy, kiedy wojna nie przynosi zysku?Do celów trywialnych, np. poszerzania zasięgu swoich wpływów, bogacenia się, rozwoju gospodarczego. Zysk płynie z podporządkowania sobie innych podmiotów, im silniejszy gracz, tym większa szansa na podporządkowania sobie maksymalnej liczby podmiotów. Najpierw sobie podporządkowujesz europejskie państwa, a później jako imperium podporządkowujesz sobie inne państwa/imperia spoza Europy. Niemcy w pojedynkę nie mają żadnych szans na rywalizację z Rosją, USA czy Chinami. My jesteśmy im potrzebni.
Cytat:Po trzecie, ktoś cię już zdążył ocenzurować w Internetach? To nie jest żadna cenzura, tylko zwyczajny rozbój na Góglu i Ryłoksiążce w imię... no właśnie, w imię narodowe.A tę informacje które konkretnie medium Ci sprzedało?
Facebook secretly lobbied in favour of Article 13 of undesired EU copyright directive
http://hacknews.eu/2019/04/02/facebook-s...directive/
Cytat:Po czwarte, bert ma rację, religie które wskazałeś jako takie, religiami nie są. Aczkolwiek twój tani chwyt pokazuje stan twojej mikrej, zaczadzonej umysłowości, w której wszystko kotłuje się ze wszystkim, tak że rozmowa z tobą balansuje na krawędzi sensowności, bo zawsze możesz wyskoczyć z tezą, że 1 = 2, jeśli tylko odpowiednio spojrzeć. Ale społeczeństwo, które nie potrafi poprawnie nazywać świata, staje się wobec świata bezradne. A ty właśnie w tym kierunku chcesz społeczeństwo polskie naginać.
To nie ma znaczenia, czy to są religie, czy nie. Przecież instrumentalne traktowanie religii, żeby poszerzyc swoje wpływy, religię spłyca do ideologii. O czym ani Bert, ani Ty już nie pomyśleliście, bo Wy nie potraficie wyciągać sedna z przetwarzanych przez siebie informacji. Zatrzymujecie się na jakichś szczegółach i dumni z siebie oznajmiacie "Ale przecież to co innego". A gdybyście mieli trochę (ociupinke) oleju w głowie, to byście poszli po rozum do głowy i zdali sobie sprawe, ze w dzisejszym zlaicyzowanym swiecie, który religie ma w dupie, uzywanie religii w celu zdobycia wplywow byloby strzałem w kolano. Nawet Watykan już w to nie wierzy.
Cytat:Po piąte, jak ktoś pomawia Unię Europejską o militaryzm, kolektywny w dodatku, to jest odklejony od rzeczywistości i tyle.A czym jest ta rozrastajaca się biurokratyzacja, mnozenie przepisow, regulacji jesli nie wyrazem niemieckiego Ordnungu?
Każdy rolnik dostanie dotacje z UE, pod warunkiem, że [i tutaj pierdylion przepisów]. Maszy byc posluszny, to dostaniesz kielbase, psie.
Cytat:Po szóste wreszcie, wyłazi nam pomału szydło z pelikana. Pelikan dostrzega bowiem, że jakiś naród europejski in statu nascendi w tej Unii jednak jest.Naród to nie jest właścier słowo, ponieważ naród jest naturalną formą organizacji społecznej. Opiera się na wspólnej historii, tradycji, religii, kulturze etc. Natomiast ta euromasa jest po prostu zbieraniną ludzi, których lączą tylko zobowiazania wobec państwa. Stąd eurolewacy twierdzą, ze nowoczesny patriotyzm nie polega na tym, zeby owijac sie bialo-czerwona flaga, ginac za Ojczyzne, drzec morde "Bóg, rodzina, kościól", tylko na tym, żeby:
- placic podatki
- sprzatac kupe po psie
- glosowac w wyborach
- donosic na sasiada, jesli zaparkowal w niedozwolonym miejscu
Twój backgorund kulturowy nie ma znaczenia. Wszyscy jesestmy rowni wobec prawa (a jakie to prawo jest, to jeden chuj).