pilaster napisał(a): No i dokładnie tak jak się pilaster spodziewał, Vanat oczywiście nie potrafi odpowiedzieć na pytania:A ty dalej nie rozumiesz o czym dyskutujesz
W jaki sposób mierzy Vanat rozwój cywilizacji?
W jaki sposób mierzy Vanat innowacyjność?
Nie potrafi zaprezentować opisywanych przez siebie modeli:

Przecież ci napisałem że moje twierdzenie ma największy możliwy zakres znaczeniowy czyli (pozwól że literalnie powtórzę):
Moje twierdzenie dotyczy wszystkiego co możemy nazwać cywilizacją i wszystkiego co możemy nazwać upadkiem i ich relacji do dowolnie definiowanej innowacji.
Jeśli następują jakkolwiek definiowane upadki jakkolwiek rozumianych cywilizacji, to znaczy że z jakichkolwiek przyczyn nie poradziły sobie owe dowolnie definiowane cywilizacje z jakimiś problemami, z którymi mogłyby sobie poradzić dzięki jakkolwiek rozumianym innowacjom.
Edit:
Oczywiście z tak postawionym twierdzeniem można dyskutować i przedstawiać sensowne argumenty przeciw.
Ty jednak cały czas nie rozumiesz o czym dyskutujesz i większość tego, co do tej pory napisałeś jest kompletnie nie na temat i bez sensu.
pilaster napisał(a): Cywilizacja epoki brązu, w wieku XVII pne była stabilna. Nawet wielka erupcja wulkanu na Therze w niczym jej nie zaszkodziła.
Skąd wiesz, że była stabilna?
Bo nie upadła.
A dlaczego nie upadła?
Bo była stabilna!
Ale skąd wiesz, że naprawdę była stabilna?
Bo przecież nie upadła!
i tak w kółko
To się nazywa tautologia.
pilaster napisał(a): Ale już w XII w pne stabilnośc była tylko wspomnieniem i dużo mniejsze, niż eksplozja Thery, zaburzenia cywilizację brązu zdestabilizowały.
Skąd wiesz, że nie była stabilna?
Bo upadła.
A dlaczego upadła?
Bo nie była stabilna!
Ale skąd wiesz, że naprawdę nie była stabilna?
Bo przecież upadła!
i tak w kółko
To także nazywa się tautologia.
pilaster napisał(a):Nie musisz.Cytat: pewnie już obliczenia zrobiłeśJest pilaster w trakcie.
Tautologia z definicji sama się udowadnia, więc co byś nie wyliczył i tak nie ma to sensu
pilaster napisał(a): I nie chce odpowiedzieć na pytanie:No i na koniec znów insynuacje i spiskowe teorie.
w jakim kierunku radykalna przebudowa systemu powinna iść i w jaki sposób ją przeprowadzać.
Bo Vanat doskonale wie, że ta odpowiedź mogłaby się nie spodobać.
Brawo! Zaliczyłeś bonus za combo:
W jednym poście pseudonaukowy bełkot + insynuacje + spisek