Żebyśmy się dobrze zrozumieli - nie jestem naiwnym harcerzem, który zamieszka w lesie i będzie się żywił korzonkami.
Ale nie mam złudzeń, co do możliwości pogodzenia cywilizacji i pierwotnej przyrody.
Wystarczy otworzyć mapy Google i zobaczyć, jak konkretnie wygląda np. Polska - pole, pole, droga, miasteczko, miasto, gdzieniegdzie wyspa lasu.
W końcu większość ludzi chce być zamożna - ergo mieć i konsumować.
A to oznacza grodzone działki, domy, samochody, drogi, jachty etc. i góry produktów do przemielenia.
Żaba i pszczółka nie wyrobi
Możemy oczywiście rozmawiać o sposobach zachowań uwzględniających te aspekty.
I tu możemy dać upust naszej ludzkiej kreatywności.
Na przykład w Danii, Belgii czy Niemczech, pomimo konkurencji w branży, obowiązują ustandaryzowane butelki piwa.
Dodatkowo etykiety klejone są klejami roślinnymi, gdzieęki czemu są łatwe do usunięcia.
Bardzo upraszcza to system ich skupu i ponownego użycia.
Dzięki temu ponad 90% butelek jest używane wielokrotnie.
Etc. etc.
Ale nie mam złudzeń, co do możliwości pogodzenia cywilizacji i pierwotnej przyrody.
Wystarczy otworzyć mapy Google i zobaczyć, jak konkretnie wygląda np. Polska - pole, pole, droga, miasteczko, miasto, gdzieniegdzie wyspa lasu.
W końcu większość ludzi chce być zamożna - ergo mieć i konsumować.
A to oznacza grodzone działki, domy, samochody, drogi, jachty etc. i góry produktów do przemielenia.
Żaba i pszczółka nie wyrobi

Możemy oczywiście rozmawiać o sposobach zachowań uwzględniających te aspekty.
I tu możemy dać upust naszej ludzkiej kreatywności.
Na przykład w Danii, Belgii czy Niemczech, pomimo konkurencji w branży, obowiązują ustandaryzowane butelki piwa.
Dodatkowo etykiety klejone są klejami roślinnymi, gdzieęki czemu są łatwe do usunięcia.
Bardzo upraszcza to system ich skupu i ponownego użycia.
Dzięki temu ponad 90% butelek jest używane wielokrotnie.
Etc. etc.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.