lumberjack napisał(a): W jakimś radyju dziś mówili, że w ciągu najbilższych 10-ciu lat dobijemy do 10-ciu miliardów.
E tam. Kiedyś na forum liczyłem wydajność upraw hydroponicznych w kontenerach od Kimbala Muska i mi wyszło, że kontenery o powierzchni Mazowsza są w stanie dostarczyć roczną liczbę kalorii dla 7 mld ludzi. A jakby kontenery takowe byly piętrowe... No cóż. 15 mld to bardzo ostrożne szacunki. Jakby rozwiązano problem budownictwa mieszkalnego i mediów to można na planecie upchnąć niezliczone rzesze ludków i ludzików.
Cytat:Dokładnie. Polecam filmy dokumentalne o Hong Kongu - jedno z najlepiej rozwiniętych i najbogatszych miast na świecie, w którym przytłaczająca większość ludzi nie ma żadnego samochodu, bo sieć metra i innych możliwości transportu jest tak zajebiście przemyślana i rozwinięta, że samochód po prostu jest niepotrzebny.
Jaram się transportem. W ekonomii to jedna z ciekawszych spraw. Uwielbiam wizje przyszłości z Hyperloopem, Maglevami, kosmiczną windą i innymi doniosłymi wynalazkami. A najbardziej jara mnie wizja ruchomych chodników. Kurka, to by było coś!
Sebastian Flak