pilaster
Umysł ścisły taki jak Ty nie powinien być na bakier z logiką. A to już drugi raz na tej stronie. Nierówności wywołują zamieszki, ale nie wszystkie zamieszki są wywoływane przez nierówności.
Mój "szach mat" był ironiczny. Owszem nie dostałeś odpowiedzi, ale też pytasz obok tematu. Jeżeli do swojej argumentacji potrzebujesz ustalić granicę, to znajdź ją sam. A następnie uzasadniaj po swojemu, to co chcesz uzasadnić.
Najwyraźniej brakuje ci argumentów, skoro ciągniesz tę szopkę.
Sudan podzielił się na Północny i Południowy. To dwa kraje.
Chyba krezusami w kartonowych pudłach. Nie udowodnisz, że w kapitalistycznych Stanach nie ma biedoty. Ponad 10%.
![[Obrazek: 5-15-18pov-f6.png?itok=U1nfz15G]](https://www.cbpp.org/sites/default/files/styles/downsample150to92/public/atoms/files/5-15-18pov-f6.png?itok=U1nfz15G)
Też jestem za praworządnością, ale ta nie powstanie samoistnie w złych warunkach. Wolny rynek również. Państwom, którym tego brak, należy pomagać. I wtedy tak jak piszesz, zaczynają się rozwijać. Zwróć też uwagę, że duża szybkość rozwoju nie oznacza, że państwo szybko będzie na takim poziomie jak kraje rozwinięte. To nadal przepaść, którą trzeba zasypywać.
Nieszczęściem Wenezueli jest jej bogactwo - ropa na którą możni tego świata mają chrapkę. Jedni mówią "damy wam równość", drudzy "damy wam wolność". To tylko hasła, aby tanio zdobyć surowiec. Nikt nie liczy się z ludźmi.
Poszukaj opracowań naukowych. To tragiczne, że dobie powszechnego dostępu do wiedzy, piszesz takie rzeczy.
Co to znaczy "gdzie"? Nie wiadomo o co pytasz.
To, że pokazuję, że zasada wolnego rynku to za mało, nie znaczy że znam odpowiedź na to pytanie. Po pierwsze trzeba mieć świadomość tej słabości wolnego rynku, aby zacząć myśleć o jej naprawieniu. Zasada dobrowolności wymiany dóbr jest OK. Chodzi o jej uzupełnienie.
OK. Ludzie pracują. Np. w Afryce cała rodzina ciuła na maszynę do szycie (taką mechaniczną na pedał, bo w wiosce nie ma prądu) i potem kilka kobiet może stworzyć zakład krawiecki. Szyją ubrania z jakichś resztek i to jest ich biznes. Opisuję sytuację pozytywną. Albo kolesie robią sandały z butelek pet.
Otóż kapitał jest potrzebny, aby efektywność ich pracy mogła być na wyższym poziomie. Wtedy czas, który poświęcają, przyniesie tyle korzyści co w kraju rozwiniętym.
To bardzo proste. Ale skoro o wszystko musisz pytać, to odpowiem. Zaopatrzenie nie działa bez towarów.
Niestety nie tylko. Niemcy na początku XX wieku były elitą cywilizacji.
Pytasz o rzeczy powszechnie znane i oczywiste. Załączyłem już dużo informacji na temat zmian klimatu i złego stanu środowiska naturalnego. Więcej możesz znaleźć nie wychodząc z pokoju. Jeżeli dla ciebie pomiary temperatury to propaganda, to rozmowa nie będzie konstruktywna. Jeżeli wielkie wymieranie uznajesz za nieistotne, to nie można rozmawiać poważnie.
![[Obrazek: annual_temperature_anomalies_2014.png]](https://earthobservatory.nasa.gov/ContentWOC/images/decadaltemp/annual_temperature_anomalies_2014.png)
Wadą jest wzrastanie nierówności.
Mówimy o procesach społecznych, a ty o co pytasz (o nazwisko?)?
(Jeżeli jesteś AI, to mam nadzieję, że moje odpowiedzi dobrze cię wytrenują
)
Cele społeczne ustala społeczeństwo
Nie wiem. Systemy ewoluują, a wpływ na nie ma wielu ludzi. Nie, nie znam nazwisk
Będą to w pewnym sensie przypadkowe osoby, które wymyślą dobre rozwiązania, i znów coś na kształt przypadku sprawi, że te a nie inne rozwiązania się przyjmą.
Cytat:Zamieszki zostały spowodowane przez nierówności? A zamieszki np w czasie Kristallnacht też?
Umysł ścisły taki jak Ty nie powinien być na bakier z logiką. A to już drugi raz na tej stronie. Nierówności wywołują zamieszki, ale nie wszystkie zamieszki są wywoływane przez nierówności.
Cytat:Owszem. Wystarczy klimatystom i pikettystom zadać pytanie ilościowe i już leżą i kwiczą.
Mój "szach mat" był ironiczny. Owszem nie dostałeś odpowiedzi, ale też pytasz obok tematu. Jeżeli do swojej argumentacji potrzebujesz ustalić granicę, to znajdź ją sam. A następnie uzasadniaj po swojemu, to co chcesz uzasadnić.
Cytat:Skoro ktoś, tak jak exeter, czy vanat, twierdzi że ludzi jest "za dużo" to logicznie oczekuje się od niego, aby podał swoją propozycję rozwiązania owego "problemu" Wykręty i miganie się od odpowiedzi są w tej materii bardzo jednoznaczną odpowiedzią.
Najwyraźniej brakuje ci argumentów, skoro ciągniesz tę szopkę.
Cytat:Zła odpowiedź. Pytanie było które dwa kraje walczą miedzy sobą o przetrwanie. Dwa kraje. Nie o cokolwiek, ale o przetrwanie. A nie gdzie się toczą wojny domowe
Sudan podzielił się na Północny i Południowy. To dwa kraje.
Cytat:Gdyby je przenieść do Konga, byliby tam krezusami w najwyższej ćwiartce społeczeństwa
Chyba krezusami w kartonowych pudłach. Nie udowodnisz, że w kapitalistycznych Stanach nie ma biedoty. Ponad 10%.
![[Obrazek: 5-15-18pov-f6.png?itok=U1nfz15G]](https://www.cbpp.org/sites/default/files/styles/downsample150to92/public/atoms/files/5-15-18pov-f6.png?itok=U1nfz15G)
Cytat:Wszystkie kraje biedniejsze, jeżeli tylko mają jaki taki poziom praworządności i wolnego rynku (wystarczy już IEF na poziomie powyżej 50 dla najbiedniejszych i 60 dla średnich) rozwijają się dużo szybciej niż kraje bogate.
Też jestem za praworządnością, ale ta nie powstanie samoistnie w złych warunkach. Wolny rynek również. Państwom, którym tego brak, należy pomagać. I wtedy tak jak piszesz, zaczynają się rozwijać. Zwróć też uwagę, że duża szybkość rozwoju nie oznacza, że państwo szybko będzie na takim poziomie jak kraje rozwinięte. To nadal przepaść, którą trzeba zasypywać.
Cytat:Jest kilka krajów upadłych, np Wenezuela. Jakoś tak dziwnie się składa że są to kraje, które chciały zerwać z kapitalizmem i zbudować ustój sprawiedliwości społecznej.
Nieszczęściem Wenezueli jest jej bogactwo - ropa na którą możni tego świata mają chrapkę. Jedni mówią "damy wam równość", drudzy "damy wam wolność". To tylko hasła, aby tanio zdobyć surowiec. Nikt nie liczy się z ludźmi.
Cytat:Nic podobnego. Nie ma na to (w skali globalnej) żadnego dowodu. "Raporty" Forbes czy Oxfam są całkowicie bezwartościowe. Nawet Piketty to musiał przyznać.
Poszukaj opracowań naukowych. To tragiczne, że dobie powszechnego dostępu do wiedzy, piszesz takie rzeczy.
Cytat:A gdzie się znajduje maksimum globalne?
Co to znaczy "gdzie"? Nie wiadomo o co pytasz.
Cytat:A czego potrzeba do maksimum globalnego?
To, że pokazuję, że zasada wolnego rynku to za mało, nie znaczy że znam odpowiedź na to pytanie. Po pierwsze trzeba mieć świadomość tej słabości wolnego rynku, aby zacząć myśleć o jej naprawieniu. Zasada dobrowolności wymiany dóbr jest OK. Chodzi o jej uzupełnienie.
Cytat:Nawet jednak najwiekszy biedak bez kapitału ma jeszcze swoją pracę i może dzięki temu wygenerować zyski. Tak naprawdę bardzo mały odsetek ludności czerpie dochody z kapitału, a jeszcze mniejszy jest w stanie się z tego utrzymać. Reszta (ponad 95%) po prostu pracuje.
OK. Ludzie pracują. Np. w Afryce cała rodzina ciuła na maszynę do szycie (taką mechaniczną na pedał, bo w wiosce nie ma prądu) i potem kilka kobiet może stworzyć zakład krawiecki. Szyją ubrania z jakichś resztek i to jest ich biznes. Opisuję sytuację pozytywną. Albo kolesie robią sandały z butelek pet.
Otóż kapitał jest potrzebny, aby efektywność ich pracy mogła być na wyższym poziomie. Wtedy czas, który poświęcają, przyniesie tyle korzyści co w kraju rozwiniętym.
Cytat:A dlaczego spowodują?
To bardzo proste. Ale skoro o wszystko musisz pytać, to odpowiem. Zaopatrzenie nie działa bez towarów.
Cytat:Każda wojna jest spowodowana walką o wpływy. Ale nie każda walka o wpływy prowadzi do wojny. Tylko w społeczeństwach prymitywnych i zacofanych.
Niestety nie tylko. Niemcy na początku XX wieku były elitą cywilizacji.
Cytat:Dostępne są opracowania propagandowe. Merytorycznych jakoś nie ma. Gdyby były, to odpowiedź na pytania postawione przez pilastra nie byłaby problemem.
Pytasz o rzeczy powszechnie znane i oczywiste. Załączyłem już dużo informacji na temat zmian klimatu i złego stanu środowiska naturalnego. Więcej możesz znaleźć nie wychodząc z pokoju. Jeżeli dla ciebie pomiary temperatury to propaganda, to rozmowa nie będzie konstruktywna. Jeżeli wielkie wymieranie uznajesz za nieistotne, to nie można rozmawiać poważnie.
![[Obrazek: annual_temperature_anomalies_2014.png]](https://earthobservatory.nasa.gov/ContentWOC/images/decadaltemp/annual_temperature_anomalies_2014.png)
Cytat:Jakie wady?
Wadą jest wzrastanie nierówności.
Cytat:A kto zdecydował ze nie może być utrzymany?
Mówimy o procesach społecznych, a ty o co pytasz (o nazwisko?)?
Cytat:Kto ustala te nadrzędne cele społeczne?
(Jeżeli jesteś AI, to mam nadzieję, że moje odpowiedzi dobrze cię wytrenują
) Cele społeczne ustala społeczeństwo

Cytat:To co je zastąpi w takim razie?
Nie wiem. Systemy ewoluują, a wpływ na nie ma wielu ludzi. Nie, nie znam nazwisk
Będą to w pewnym sensie przypadkowe osoby, które wymyślą dobre rozwiązania, i znów coś na kształt przypadku sprawi, że te a nie inne rozwiązania się przyjmą.

![[Obrazek: cool.gif]](https://ateista.pl/images/smilies/cool.gif)
![[Obrazek: sad.gif]](https://ateista.pl/images/smilies/sad.gif)