pilaster napisał(a):Krak napisał(a): My tu gadu gadu,a w Polsce padnie rekord temperatury
Padnie albo nie padnie.![]()
Cytat: czerwca z 1811 r.
Jakimi metodami i z jaką rozdzielczością czasoprzestrzenną mierzono temperatury w 1811 roku, w porównaniu do dzisiaj?
Cytat:Myślę, że w kontekście Polski jednym z najważniejszych i najtrudniejszych zadań będzie zarządzanie gospodarką wodną.
Wypada tu się zgodzić. Ale właściwe zarządzanie tą gospodarką nie wymaga jednak eksterminacji 90% populacji Polski i zapędzenia reszty za druty do obozów reedukacyjnych
Z pewnością nie.
Cytat: Opady w naszym kraju praktycznie nie zmieniają się
Jeżeli klimat faktycznie się ociepla, to i opady wzrosną wcześniej czy później.
O ile chce się Pilaster założyć, że padnie?
jak Pilastrowi nie pasuje 1811 to możemy przyjąć serię Poltemp po 1950r. W takiej sytuacji przebicie czerwca 1964, który do tej pory był najcieplejszy to banał, chyba, że nagle (wbrew prognozom) zapanuje nam marzec i średnie temp na poziomie 5. Prognozy zapowiadają stabilne anomalie na plusie (w środę przy zachodniej granicy możemy mieć nawet anomalie +11).Osobiście również mam pewne obiekcje co do tak dawnych danych. Przede wszystkim trudno na ich podstawie wyciągać dane dla całego kraju mając do dyspozycji raptem kilka stacji. Kolejna sprawa - pomiarów na stacji w Warszawie dokonywano bodajże 3 razy na dobę (obecnie 8 razy) - może to mieć wypływ na średnią dnia. Same termometry były bez osłony co ma pewne znaczenie latem. Oczywiście śmiało można założyć, że był to gorący czerwiec (doniesienia w ówczesnych gazetach o Wiśle, która wyschła za Modlinem).
Jednakże jak wspomniałem - po 1950 mamy bardzo pewne i homogeniczne dane, które jasno wskazują, że obecny czerwiec to coś bez precedensu wciągającego czerwiec 1964 nosem. Przy okazji dla wielu stacji padnie zapewne rekord minimalnego opadu (Katowice, Kraków, Opole, Łódź).
Skąd pewność, że wraz z ocieplającym się klimatem opady będą rosły? Jeżeli tak to proszę niech Pilaster wyjaśni dlaczego opady w latach 61-90 we Wrocławiu były w skali roku wyższe o prawie 50mm niż średnioroczne opady w latach 81-10, mimo, że te ostatnie charakteryzowały się wyższą średnią temperaturą. Co by łatwiej było:
https://meteomodel.pl/dane/srednie-miesi...BMO*xUtpAS