zefciu napisał(a):Vanat napisał(a):Nie zauważyłeś, że przykład z bakteriami ma pokazywać ABSURD wiary w wieczny wzrost wykładniczy czegokolwiek????Skąd niby mamy wnioskować o tym, że przykład ten nie jest ilustracją naiwnego maltuzjanizmu, w którym populacja rośnie wykładniczo, a potem, w jednym momencie się załamuje (inaczej, niż w rzeczywistości, gdzie populacje rosną logistycznie z asymptotą będącą pojemnością populacji)?
Jeśli dobrze rozumiem, to masz do mnie pretensję o to, że nie przeczytałeś tekstów komentowanych przez Pilastra, tylko uwierzyłeś w jego rzetelność, lub przynajmniej w to, że nie jest kompletnym dyletantem prowadzącym analizy wyrwanych z kontekstu informacji, wypowiedzi itp, bo nie chciało mu się doczytać reszty.
ZaKotem napisał(a): Byłoby super, gdyby ekologiści odcinali się od komunizujących ekoszurów, dla których ekologia jest pretekstem do przeprowadzania kolejnych socjoeksperymentów na milionach ludzi. Byłoby też wspaniale, gdyby libertarianie odcięli się od politycznych stulejarzy postulujących wprowadzenie tortur i niewolnictwa, przedsiębiorcy od złodziei i wyzyskiwaczy, a biskupi od nacjonalistów w sutannach. Byłoby to wręcz zarąbiście. Ponieważ jednak żadna ideologia w taki sposób nie działa, bardziej sensownie chyba byłoby zaakceptować fakt, że każdy światopogląd ma swoje ciemne strony i żadnego ta ciemna strona nie jest właściwym reprezentantem.
I miałbyś pełną rację i przyklasnąłbym oburącz, ale jednak nie mogę, bo jak na razie Pilaster nie udowodnił nikomu nawoływania do eksterminacji kogokolwiek, jedynie imputował takie poglądy wyrywając z kontekstu anonimowe wypowiedzi z blogów i manipulując nimi okrutnie.
Jak napisałem, nawoływanie do eksterminacji kogokolwiek jest przestępstwem.
Czekam więc aż kolega Pilastr zgłosi do prokuratury te okropieństwa, które znalazł w Internetach albo przestanie robić z siebie błazna.
Przypomnijmy tezę Pilastra:
W ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat powstał jednak na świecie potężny przemysł medialno-propagandowy, na poły sekta religijna, na poły polityczne i finansowe lobby, (którego celem jest przekonanie wszystkich) Że jedynym ratunkiem jest eksterminacja 90% ludzkiej populacji a 90% ocalałych drastyczne „ograniczenie konsumpcji”, czyli skazanie ich na życie w skrajnej nędzy.
link do oryginalnego tekstu: https://blogpilastra.wordpress.com/2019/...doskonala/
No to ja pytam, gdzie ten gamoń pokazał choćby cień dowodu, na poparcie swojej tezy...
A sorry, były dowody:
- Ktoś anonimowy na sowim blogu zrobił "melanż wypowiedzi" innej osoby i dopisał tam wieloznaczne zdanie, które Pilaster zinterpretował jako nawoływanie do eksterminacji. Zawiadomienia do prokuratury brak

- Ktoś na blogu chciał pokazać absurd wiary w wieczny wzrost wykładniczy i podał przykład z bakteriami, który to przykład, pomimo że bakterie miały oczka i buźki i miały sobie coś uświadamiać, Pilaster potraktował dosłownie, a potem zinterpretował jako nawoływanie do eksterminacji. Jednak mimo to zawiadomienia do prokuratury brak