Vanat napisał(a): No to musiałbyś mi wskazać konkretnie, kto miałby być w tej grupie, wtedy można szukać co ci konkretni ludzie uważają na konkretne tematy.
Chyba wskazałem wystarczająco konkretnie, te osoby, które głoszą, że naturalna pojemność naszej planety to miliard lub mniej, i że konsekwencją obecnego paro(nasto)krotnego przekroczenia będzie spektakularna załamanie w niedalekiej (parę dziesięcioleci, najpóźniej 2100) przyszłosci. Parę nazwisk już padło.
Cytat:Ja oczywiście mógłbym ci powiedzieć co ja sądzę, bo tak jak Pilaster uważam, że już dawno przekroczyliśmy pojemność ekologiczną, czyli bez współczesnej technologii 90% ludzi musiałoby zniknąć z powierzchni Ziemi, ale moje poglądy są reprezentatywne dla mnie i tylko dla mnie.
Jest jedna decydująca różnica między wami. Dla pilastra nowoczesne techniki zmieniły pojemność środowiskową. I to było przyczyną eksplozji demograficznej. Zresztą nie pierwszy raz w historii, podobnie było po wprowadzeniu trójpolówki. Większość klimatystów widzi odwrotny związek, czyli najpierw jest zwiększenie populacji (reniferów, bakterii), a potem zmniejszenie pojemności. Jeżeli dobrze zrozumiałem powyższe to reprezentujesz stanowisko pośrednie, tzn. technologia podniosła chwilowo pojemnosc, ale długofalowo ją zmniejsza.
Cytat:(...)
Czy to znaczy, że należy nie mieć poglądów?
Nie, oczywiście. Ale należy być ostrożny w oskarżeniach w stylu "Kto się ze mną nie zgadza jest opłacany przez petrodolary, ruble i szekle. Oraz dojczmarki rewizjonistów z Bonn".
Tak, to dotyczy obu stron.
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Koh 3:1-8 (edycje własne)
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!