kmat napisał(a): Niekoniecznie. Może się powtórzyć historia z XP, który straszył jako system zombie, dopóki komputery z nim się dokumentnie nie rozsypały.
No ja jechałem na takim komputerze dopóki się dało. Same aktualizacje z MS to jedna sprawa. Gorzej, że wszystkie firmy od przeglądarek internetowych też zaprzestały wsparcia dla win xp. Najpierw przestały działać Opera i Google Srom, a w końcu nawet Fajafox.
ZaKotem napisał(a): Po prostu nowo powstałe oprogaramowanie może być niekompatybilne z Win7, ale wszystko starsze będzie działać bez różnicy.
Pewnie jeszcze przez jakiś czas - tak. Ale wolałbym żeby win7 był dalej aktualizowany. Win10 jest wg mnie chujowy i mało intuicyjny - zawsze jak coś muszę u rodziców na kompach ponaprawiać, to ciężko mi znaleźć gdzie co jest.
ZaKotem napisał(a): . A komputery i tak wymienia się co parę lat, nawet jak ktoś używa Linuxa. To kwestia szybkiego postępu technicznego, nie polityki M$.
Póki co od paru lat nie ma już jakiegoś znacznego postępu. Procesory komputerów zatrzymały się na ok. 3 GHz.
ErgoProxy napisał(a): Zresztą stoją jeszcze gdzieniegdzie maszyny z W95 na pokładzie, bo ktoś się przed laty wyuczył programu do np. fakturowania i niczego więcej mu nie potrzeba. I to jest słuszna strategia biznesowa.
Kompy z win xp można jeszcze kupić w wielu firmach handlujących używanym sprzętem elektronicznym.
ZaKotem napisał(a): Z tym że nieprodukowanie takich również jest słuszną strategią biznesową, bo koszt produkcji komputera przestarzałego o 5 lat (takie na potrzeby biur można robić) jest identyczny z kosztem produkcji komputera przestarzałego o 20 lat (więc tych drugich robić nie ma sensu).
A jakie masz kryteria przestarzałości? Jeśli komp służy tylko do przeglądania internetu i oglądania filmików na YT, to kurna nigdy nie będzie (a raczej - nie powinien być) przestarzały.
Jeśli chodzi ci o najnowsze gry komputerowe, to ok, ale to nie musi być na tyle ważny czynnik aby wywalać stary i lecieć po nowy sprzęt.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać