ZaKotem napisał(a):Socjopapa napisał(a):Akurat w tych krajach 5000+, darmowa służba zdrowia, darmowa edukacja, darmowe wszystko i dulary zrzucane z helikoptera przez dobrotliwego monarchę działa w najlepsze. Oczywiście tylko dla obywateli, czyli dla mniejszości mieszkańcówIselin napisał(a): A taki kraj nie nazywa się Somalia? Dlaczego nikt nie chce tam zamieszkać?
Nie, taki kraj nazywa się Brunei czy ZEA i masa ludzi chce tam mieszkać.Może dlatego to takie pociągające?
Dla mnie nie jest, ale z innych powodów, niż brak podatków.Krak napisał(a): @Socjopapa
Poważnie dajesz przykłady malutkich krajów, które swoje bogactwo zbudowały na ropie i gazie?
Jako kontrprzykład dla kraju ogarniętego permanentą wojną w którym podatki najbardziej są, a jest podawany jako kraj bez podatków - oczywiście, bo czemu nie?
E.T. napisał(a): Nie wiem, czy Szanowny Liberał zauważył, ale wyraziłem oburzenie
Widzę, że szanowny Lewak nie zauważył, że jego oburzenie mi zwisa i powiewa, a odniosłem się do części wypowiedzi dotyczącej rzekomej fikcyjności DG. Fikcyjność albo nie DG jest kwestią obiektywną, nie mającą nic wspólnego z tym czy kogoś obecne przepisy oburzają czy nie.
E.T. napisał(a): Otóż uważam, że jeśli ktoś jako osoba fizyczna nieprowadząca działalności prowadzi rozmowę z podmiotem gospodarczym na temat pracy na rzecz tego podmiotu, realizowanej jednak poprzez świadczenie usług jako jednoosobowe przedsiębiorstwo, a to wszystko w celu ominięcia pewnych zobowiązań podatkowych czy ubezpieczeniowych związanych z zatrudnieniem jej jako osoby fizycznej
Rozumiem, że szanowny Lewak jest obecny w trakcie każdej takiej rozmowy i stąd wie jak one wyglądają? Rozumiem też, że szanowny Lewak nie odpowie na moje pytanie o znajomość stanu prawnego, tylko będzie kontynuował wygłaszanie swojego oburzenia (co mnie nie interesuje) opartego o nieznajomość stanu prawnego (co już mnie interesuje)?
E.T. napisał(a): Coś mi mówi, że Liberał zaraz zabierze głos w swojej sprawie.
Liberał wyraźnie pytał o znajomość stanu prawnego po stronie Lewaka, a nie o wydumki psychologiczne Lewaka. Liberał z rzadka pisze na tym forum (czy jakimkolwiek innym) w swojej sprawie. Ten przypadek nie jest wyjątkiem.
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd

Może dlatego to takie pociągające?