DziadBorowy napisał(a): To już zależy od tego jak długo ta osoba będzie żyła. Może się bowiem okazać, że faktycznie otrzyma mniej niż wpłaciła, ale może też być tak że otrzyma wielokrotnie więcej.
Nie rozumiem. Załóżmy, że mam 20 lat. Jeśli przez 45 lat będę płacił 1300 miesięcznie, to dam ZUSowi 702 000 zł. Zakładam, że ZUS nie będzie co rok wzrastał; że będę zawsze zdrowy, a moja firma nigdy nie upadnie i zawsze jakoś tam będę sobie dawał radę. Faceci żyją w Polsce średnio 74 lata. Czyli przez 9 lat otrzymam od ZUSu 700 zł miesięcznie czyli 75 600 zł czyli dziesięciokrotnie mniej.
Wiem, że to spore uproszczenie - jak się komuś chce to może mnie poprawić.
Hans Żydenstein napisał(a): Wypłacane w formie comiesięcznej jałmużny, więc nawet nie możesz tego w nic konkretnego zainwestować
Będziesz mógł zainwestować albo w czynsz albo w leki albo w jedzenie. Ale zawsze tylko w jedno z tych trzech. Z pozostałych dwóch rzeczy trzeba będzie zrezygnować.
Hans Żydenstein napisał(a): Że na DG po 2 latach płacisz 1300 (niedługo 1400) niezależnie od dochodów, co skutkuje zamykaniem wielu firm?
90% firm jest zamykanych po 2 latach istnienia.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać