DziadBorowy napisał(a): Cała ta wiązanka to nawiązanie do tego, że społeczeństwo dumne z tolerancyjnych przodków, którzy żyli sobie w pokoju w wielokulturowym państwie, nie palili stosów i ratowali Żydów przed zagładą sra ze strachu w spodnie przez 6 tysiącami migrantów islamskich, których miał tu wpuścić rząd Kopacz.No i to jest właśnie ta dychotomia myślenia.
DziadBorowy napisał(a): Tak na marginesie to samo społeczeństwo nawet nie zauważyło kilkunastu tysięcy migrantów z państw islamskich, których wpuścił tu Morawiecki).Przed chwilą było 17 tysięcy migrantów islamskich, teraz odświeżyłem forum i już kilkanaście z państw islamskich, szybko się zmieniają te dane. Zresztą nie ma to jak zrównywać unijny program relokacji uchodźców do legalnego udzielania tymczasowego pobytu przez polskie urzędy. To jest właśnie sedno sprawy, że możesz mieć znajomych obcokrajowców, nie mieć nic przeciwko migracji na legalnych polskich zasadach, ale jak wyrazisz sprzeciw wobec konkretnego projektu poltycznego UE - relokacji uchodźców, to wtedy nagle się okazuje że jednak wcale nie jesteś taki tolerancyjny, a własciwie to Żydów mordowaliśmy, chłopów zniewalaliśmy, także tego.
zefciu napisał(a):Hans Żydenstein napisał(a): Cała ta wiązanka jacy to jesteśmy źliAle przecież ona nic nie mówi o tym, jacy to jesteście źli. Ona mówi o epizodach historii narodu polskiego, a nie o Waszych przymiotach moralnych. Mam wrażenie, że mówisz w jakimś innym języku niż Tokarczuk i stąd niezrozumienie.
Nie, to ty piszesz w 2 osobie liczby mnogiej, ona natomiast mówiła w 1 osobie liczby mnogiej, dlatego jej użyłem.