Vanat napisał(a): powinien wiedzieć , że w ZSRR nie było prawdziwego komunizmuA ile jeszcze osób trzeba było zagłodzić lub zamknąć w gułagu, by prawdziwy komunizm nastąpił?
Cytat:Poza tym, ja nie przedstawiam tu swoich myśli, ale przedstawiam logiczne konsekwencje myśli innych "wybitnych" forumowiczów.Nie. Myśl „albo znieśmy wolny rynek, albo wprowadźmy podatek od oddychania” nie jest logiczną konsekwencją myśli żadnego z innych forumowiczów, chyba że dodamy kilka milczących założeń z dupy.
Cytat: Ja przyjąłem definicję, która mówi, że wolny rynek jest wtedy, jak jest bezwzględne poszanowanie dla własności prywatnej, czyli ja z moją własnością mogę robić co zechcę, a Tobie z moja własnością nic robić nie wolno.To jest definicja bardzo skrajna, libertariańska. W praktyce wiele krajów ma różne formy ograniczenia korzystania z własności publicznej, a także podatki, a jest uważana za wolnorynkowe.
Cytat:Chyba, że znów użyjesz argumentu, że nikt brudniejszy od Stalina i tak nie mógł kąpać się w jego wannie, a tam był przecież komunizm, a komunizm to odwrotność kapitalizmu, czyli wolny rynek musi polegać na zabieraniu rzeczy, z których się nie korzysta.Chyba sam się pogubiłeś już w tych przypowieściach.