pilaster napisał(a): Pilaster nie ma jeszcze wprawy w publicznych wystąpieniach i nie jest z tej prezentacji do końca zadowolony.
"Nie do końca zadowolony" proszę, proszę cóż za skromność, iście dobro-zmianowej proweniencji, kto by pomyślał.

A teraz poważnie. Co najważniejsze pisane z pozycji przeciwnika globalnego ocipienia
Książki nie znam, więc nie będę się do niej odnosił.
Aczkolwiek jesli prawdą jest to, o czym wspomniał Xeno (brak przypisów), to ja jej swietlanej przyszłości nie wróżę, nie wspominając o tym że tym samym dajesz przeciwnikom doskonały pretekst do: "nie czytałem, nie muszę bo brak przypisów = propaganda".
Co do samej prezentacji, no niestety, ale klapa na całej długości frontu.
Po pierwsze: niezależnie od tego, jak sam oceniasz swoje zdolnosci pedagogiczne, to mimo wszystko trzeba było przynajmniej w skrócie zreferować batalię na polu termodynamiki, a nie zadawalać się wymówką, że to zbyt "szczegółowe rozważania".
Po drugie: weź się chłopie odpalantuj od tej Grety. Naprawdę . Zwłaszcza od jej niepełnosprawności, którą podkreślasz aż zanadto. To czy ona jest pełnosprawna czy niepełnosprawna, dla przeciwników globalnego ocipienia nie powinno miec żadnego znaczenia, chyba że chcemy dorównać do poziomu vanata, drakuli i tego typu osobników.
Jeśli już koniecznie chcesz uderzać w zjawisko propagandowe "Greta Thunberg" to zajmij się może problemem "kija hokejowego" którym to "Greta" tak ochoczo okłada publikę.
Po trzecie i najważniejsze: to ta prezentacja jest najlepszym przykładem na to, jak temat schodzi na manowce. Tematem miałoby być " Globalne ocieplenie czyli masowe oszustwo" a tymczasem lwia część prelekcji jest poświęcona wprowadzeniu do ekologii. Litości.
Jak już wspomniałem, nie dość że uciekasz od problematyki związanej z termodynamiką, to drugi z kluczowych problemów, czyli o metodologii zbierania danych kwitujesz anegdotą o roku 1800.
Raz, że to za mało, a dwa nie trzeba sięgać aż tak daleko, żeby wykazać że nawet na przestrzeni ostatnich 6-7 dekad jest sporo kuriozów, o sofcie który nie przeszedł per reviev nie wspominając.
To by było na tyle.
Marcin Basiński
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Keep calm and blame Russia
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Keep calm and blame Russia