pilaster napisał(a): W jaki sposób ma zachować, tak aby to było zachowanie trwałe?
Przez drugi element sprzężenia zwrotnego nowoczesnych państw, oprócz wolnego rynku: demokrację.
Czyli drugi element, którego państwa komunistyczne (rzeczywiste) nie posiadają. Pierwszym jest oczywiście wolny rynek. To znaczy jakieś okrojone formy obu będą funkcjonować w jakichś niszach, ale co do zasady nie ma dla nich miejsca.
Cytat:Czyim interesem będzie kierował się urzędnik?
Jeżeli urzędnik jest politykiem, to będzie decydował zgodnie z wolą elektoratu. Jeżeli jest podrzędnym urzędnikiem, to zgodnie z prawem, które znowu jest stanowione przez wyżej wymienionych polityków.
I teraz obliczmy rzecz statystycznie: W jednej fabryce może być jeden właściciel lub ich grupa, ale poza jakimiś wyjątkami nie będzie ich więcej niż pracowników. A, poza jakimiś luksusowymi dobrami, liczba pracowników nie przekracza liczby konsumentów. Jeżeli przeliczyć to na państwo proporcje mogą się nieco zmienić, niemniej co do ogólnej zasady najmniej będzie właścicieli, średnio będzie pracowników a najwięcej - konsumentów. Gdyż każdy, właściciel, pracownik oraz niewymieniony tutaj niepracujący (bezrobotny, rencista, dziecko) jest także konsumentem.
Dlatego jeżeli skład parlamentu ma odzwierciedlać strukturę społeczeństwa a decyzje urzędników odzwierciedlać legislację parlamentarną, punkt ciężkości będzie dążył do A.
PS: Co ten wykres ma wspólnego z ochroną środowiska, nie zrozumiałem. Gdyż konsument drzewa jest też "konsumentem wypoczynku". Oraz "konsumentem zdrowego powietrza". Nie wiem, jak kwestię n.p. smogu w takim Krakowie zasymulować tym wykresem.
PPS: Wydaje mi się, że wykres kosztów nie powinien być liniowy. W przypadku lasu - być może, wycięcie całego lasu jest dwa razy droższe, niż wycięcie połowy. W przypadku ryb im mniej ryb tym trudniej je złowić, dlatego odłowienie 100% powinno być dwa razy droższe, niż odłowienie 70-80%, wykres powinien być geometryczny. Wtedy A/B/C przesuną się w lewo, IMHO.
EDIT: Korekta. Z tym przesuwaniem to trochę wystrzeliłem. B zostanie w miejscu, a A i C to już zależy od konkretnej postaci funkcji kosztów, wydaje mi się, że przesuną się w lewo, ale pewności nie mam.
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Koh 3:1-8 (edycje własne)
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!