Sługa słowa napisał(a): Na tym forum są zarówno osoby wierzące, jak i niewierzące w Boga. Zazwyczaj jest tak, że to teiści muszą bronić swojej wiary. Dlaczego to teiści mają bronić swoich prawd, skoro ateiści też mogą bronić swoją niewiarę? Chciałbym poznać odpowiedzi na pytania, które zadaję ateistom:Zwierzęciem o wyjątkowej inteligencji posiadającym świadomość.
1. Kim jest człowiek?
Sługa słowa napisał(a): 2. Co dzieje się po śmierci człowieka?Świadomość umiera wraz z zanikiem pracy mózgu, ciało ulega rozkładowi, był człowiek-nie ma czlowieka. A kto umarł, ten nie żyje.
Sługa słowa napisał(a): 3. Co to jest życie?Ogół procesów biologicznych związanych z funkcjonowaniem organizmu.
Sługa słowa napisał(a): 4. Dlaczego na świecie są zło i cierpienie?Ponieważ istnieją geny i mutacje oraz mechanizm ewolucji.
Sługa słowa napisał(a): 5. Jakie są argumenty przeciw istnieniu jakiegokolwiek boga?Brak poszlak wskazujących na jego istnienie. (Nie jest to tożsame z dowodem na nieistnienie Boga. Taki dowód jest niemożliwy.)
Sługa słowa napisał(a): 6. Jak wytłumaczysz istnienie świata? Skąd się wziął? Co było jego pierwszą przyczyną?Nie musiał mieć przyczyny. Byż może istnieje wiecznie. Wielki Wybuch to być może tylko moment, w którym stało się coś ze światem. Może istnieje w cyklach? Obserwacje temu nie przeczą.
Sługa słowa napisał(a): 7. Kim był Jezus zwany Chrystusem?Czlowiekiem, który wieszczył rychły apokaliptyczny koniec świata. Po jego śmierci uwierzono w jego zmartwychwstanie i przeinterpretowano wcześniejsze fakty i slowa.
Sługa słowa napisał(a): 8. Dlaczego większość ludzkości to osoby wierzące?Wiara jest wypadkową wychowania, wiedzy, predyspozycji psychicznych, presjii śrdowiska i kilku innych czynników. W większości wypadków układają się tak, ze dają wynik "wiara".
Sługa słowa napisał(a): 9. Dlaczego ateistyczna polityka hitlerowskich Niemiec nie wprowadziła pokoju na świecie?To pytanie dowodzi nieznajomości historii i przemyca założenia. Polityka Hitlerowskich Niemiec nie była ani ateistyczna ani nie miała na celu wprowadzenie pokoju na świecie.
Sługa słowa napisał(a): 10. Czy zło istnieje?Oczywiście.
Sługa słowa napisał(a): 11. Czy wolna wola jest dobra?Tak, bo pozwala na świadomą ocenę mysli i zdarzeń.
Sługa słowa napisał(a): 12. Jak to jest możliwe, aby organizm prostszy przekształcił się w organizm bardziej złożony.Mutacje genów i selekcja. Nie uczyli na biologii?
Sługa słowa napisał(a): 13. Jak to jest możliwe, że gatunki, które powstały na przestrzeni wieków są tak różnorodne, a zarazem każdy gatunek ma wiele osobników?Nie wiem, dlaczego widzisz tu sprzeczność, znowu nie uważałeś na biologii
Różnorodność powstała wskutek mutacji, rozdzielania się grup osobników i dalszej mutacji bez krzyżowania się. Tak w skrócie. Wielość osobników jest korzytna w przeciwieństwie do niewielości, w małej grupie utrwalają się niekorzystne mutacje. Tak w skrócie. Ale tobie pewnie chodzi o to, dlaczego po wyodrębnieniu się nowego gatunku nie powstają następne? Powstają jeśli odłączy się grupa i nie będzie mogła się krzyżować z pozostałymi osobnikami, nastąpi to dopiero po odpowiednio długim czasie. Sługa słowa napisał(a): 14. Jak udaje się tobie wytrzymać bez modlitwy?Trzeba podskoczyć, a potem splunąć przez lewe ramię.
Sługa słowa napisał(a): 15. Czy istnieje wg ciebie miłość bezinteresowna? Jeśli tak, to jak wytłumaczysz istnienie takiej miłości?Poczytaj Dawkinsa, nie chce mi się tego tlumaczyć.
Sługa słowa napisał(a): 16. Dlaczego ludzie są w stanie oddawać swoje życie za wiarę w Boga?Bo są przekonani, że czeka ich wieczna nagroda. Życie ziemskie jest niczym w porownaniu z wiecznym szczęściem w Niebie.
Sługa słowa napisał(a): 17. Co jest dla ciebie najważniejsze w życiu?Najbliższa rodzina i ja sam, w takiej kolejności.
Sługa słowa napisał(a): 18. Dlaczego Kościół istnieje ponad 2 tys. lat, chociaż głosi wg was kłamstwa i dopuszcza się skandali?Czyżby wcześniej nie było religii istniejących równie długo?
Wplywy Kościoła maleją systematycznie przynajmniej od czasów Oświecenia. Wiara chrześcijańska ma wiele odłamów, a skandale w ostatnich czasach doprowadzily do różnych kryzysów (wiary, powołań, wplywu Kościoła) w wielu krajach, na przykład w Irlandii.Sługa słowa napisał(a): 19. Jak rozumiesz pojęcie "Święta ladacznica Kościół"?Nie rozumiem.
Sługa słowa napisał(a): 20. Dlaczego dążysz do szczęścia, a unikasz nieszczęścia?Takim mnie stworzyła matka Natura, jest to korzystne z ewolucyjnego punktu widzenia.
Sługa słowa napisał(a): 21. Dlaczego chcesz dobra, a nie chcesz zła?Na poziomie biologii: wypadkowa zysków i strat bycia dobrym albo złym. Na poziomie świadomości (w sumie wynikającym z biologii): nie oplaci się być złym, nie lubię być złym, nie mam takiej natury.
Mam nadzieję, ze zaspokoiłem twoją ciekawość. Każde z pytań to temat rzeka, więc wybacz, że nie ustosunkuję się do twoich odpowiedzi.