pilaster napisał(a): szaryobywatel.
Cytat:Mars nie zamarzł z racji swojej odległości od Słońca, tylko z racji utraty swojej atmosfery.
Nic podobnego.
No jak nic podobnego, jak coś bardzo podobnego

Mars miał kiedyś bardzo imponującą atmosferę, obfitą w cieplarniany dwutlenek węgla i cieplarnianą parę wodną. Odsyłam choćby do oszacowań Artymowicza w Astrofizyce układów planetarnych.
Gdyby Mars był bliżej, np. tam gdzie Ziemia, Słońce zdmuchnęłoby to znacznie szybciej i dzisiaj Mars miałby jeszcze mniej atmosfery.
Cytat:Mars znajduje się 1,52 razy dalej od Slońca niż Ziemia i w związku z tym stała słoneczna jest tam mniejsza 2,31 raza. Gdyby przesunąć Ziemię na miejsce Marsa, to jej temperatura wynosiłaby (z prawa S-B):
288/(2,31)^0,25 = 234 Kelwiny, czyli minus 39 stopni Celsjusza.
To jest błędne oszacowanie. Nie mówisz o Ziemi i Marsie, tylko o hipotetycznym ciele doskonale czarnym C1, które jest na tyle blisko Słońca że ma temperaturę efektywną powierzchni 288K, i o ciele doskonale czarnym C2 które jest 1,52 razy dalej. Ani C1 nie jest Ziemią, ani C2 nie jest Marsem. A nam chodzi o temperaturę powierzchni planety z atmosfera o konkretnych parametrach, w konkretnym położeniu względem Słońca. Dzisiaj już mi się nie chcę tego liczyć.
Cytat:Cytat:Przy odpowiednich parametrach atmosfery, planeta znajdująca się tam gdzie Mars, mogłaby mieć średnią temperaturę powierzchni grubo powyżej zera.
Musiałaby byc to planeta z bardzo silnym efektem cieplarnianym. Np Wenus przesunięta na miejsce Marsa miałaby temperaturę nadal ponad 230 stopni Celsjusza. Tylko na planecie z tak silnym efektem cieplarnianym życie nie mogłoby osiągnąć odpowiedniego poziomu komplikacji
Nie musiałaby to być planeta z bardzo silnym efektem cieplarnianym, a planetę o grubości optycznej atmosfery i albedo Wenus mógłbyś przesunąć dużo dalej niż orbita Marsa i miałbyś ziemską temperaturę.
pilaster napisał(a):Cytat:Poproszę wzór na "energię życiową".
Proszę uprzejmie:
Wyprowadzenie wzoru oraz wyjaśnienie co oznaczają poszczególne symbole, można znaleźć tutaj
Dzięki, poczytam.

![[Obrazek: samo-12.png]](https://blogpilastra.files.wordpress.com/2018/04/samo-12.png)