zefciu napisał(a):No nie tak napisałem. Napisałem, że rolą gorączki jest przyśpieszenie metabolizmu całego ciała, co umożliwia szybki dostęp do rezerw energii. Może masz na myśli mechanizmy obronne w ujęciu frojdowskim? Jeśli uznać gorączkę jako mechanizm obronny to zakładanie czapki i szalika też musimy. Organizm z automatu ubiera czapkę by uniknąć „trucia” o zimie i grypie ze strony matki, babci. Układ immunologiczny pracuje bez przerw. Jeśli zawiedzie i pozwoli na rozwój bakterii to organizm reaguje podniesieniem temperatury, a więc wzmożeniem metabolizmu, a inną drogą zwiększa liczbę leukocytów – i nie o tempo metabolizmu leukocytów tu chodzi, a o ich liczbę. Jeśli masz aids (nieważne czy od wirusa czy od immunosupresorów) to gorączkę masz wysoką, a bakterie robią z Tobą co chcą. Temperatura im nie przeszkadza.Teista napisał(a):Jak już jesteśmy przy tej poezji, to niech mi wreszcie ktoś opisze, jak gorączka wpływa na bakterie.Różnie. Ale już sam przyznałeś, że jej rolą jest wzmożenie metabolizmu leukocytów. Zatem jest mechanizmem obronnym, QED. Nie rozumiem zatem, o co się dalej pultasz.
Sofeicz napisał(a):Niech jeszcze teista napisze dlaczego w takim razie w laboratoriach choduje się bakterie na szalkach w temp. 36 oC, a nie wyższej?Napisałem o tym wcześniej. Nie w 36, a 37 st. C, z jednego powodu. Jest to temperatura optymalna, w której następuje intensywny wzrost liczby komórek. W analityce medycznej bardzo ważne jest szybkie uzyskanie wyniku. Jeśli pacjent „kończy się” na sepsę lub zapalenie opon mózgowych to przed zastosowaniem leku trzeba oznaczyć drobnoustrój „do gatunku”. Metody hodowlane – szeregi biochemiczne - są czasochłonne więc dodaje się testy serologiczne lub (od niedawna) PCR, jednak trzeba na początek namnożyć drobnoustrój, a to trwa. Większość drobnoustrojów chorobotwórczych inkubujemy w 37, ale jak zwykle są wyjątki - Mycobacterium tuberculosis w zakresie 25 – 32 st C z uwagi na optimum, a E. coli fekalne w 44 bo to jest cecha diagnostyczna – optimum dla psychrotrofów to 20-40, a zahamowanie wzrostu mamy dopiero przy 46 st.