lumberjack napisał(a): Rozbij kotlety, w dużej misce przemieszaj je z cebulą, solą i pieprzem i zalej mlekiem i se usmaż następnego dnia. Są pyszne. Kruche i delikatne, niebo w gębie.
Serio? Sądzisz, że nigdy nie jadłem dobrze przyrządzonych kotletów ?
Kotlet to tylko kotlet - na prawdę nie widzę powodów do podniecania się
Nawet perfekcyjnie zrobiony wciąż pozostanie po prostu kotletem - nudnym rozwiązaniem na brak pomysłu na obiad. Cytat:Niemcy zwiększą zużycie gazu.
Ale ograniczają zużycie węgla. Ogólnie trend jest taki aby energetyka była jak najbardziej zielona. I jak kwotowo udział surowców kopalnych w bilansie energetycznym wraz ze wzrostem zapotrzebowania na energię może rosnąć to procentowo raczej spada.
Cytat:Karne opłaty są przerzucane na klienta usługi lub kupca produktu. Ogólnie. Nie chodzi tylko o branżę mięsną.
Zgadza się, zapłacisz nieco więcej za mięso, zwłaszcza to najgorszej jakości z chowu przemysłowego. Sumarycznie pewnie w całym miesiącu wyjdzie z jeden kotlet mniej. Oczywiście wolałbym aby zmiany takie przeprowadzono na zasadzie dobrowolności i podnoszenia świadomości plus system oznaczeń informujących o warunkach hodowli (jak z jajkami) Ale konsekwencja i logika działań tu jest. Skoro nikogo nie dziwią karne opłaty na alkohol, papierosy czy słodycze to skąd zdziwienie, że taka opłata może dotyczyć mięsa?
Cytat:Zwolennikom gejetarianizmu polecam poczytać o plantacjach bananów i awokado - o ich wpływie na środowisko. Tylko, że ja nie jestem za finansowym karaniem gejetarian, bo też jadam to co oni - z tą małą różnicą, że z mięsem. Ale nie chcę ani droższych roślin ani droższego mięsa.
Przecież oni zazwyczaj to wiedzą o tych sprawach jest bardzo głośno przecież. Rolnictwo roślinne również nie jest przyjazne dla środowiska. Jest za to dużo bardziej wydajne. 80% użytków rolnych na świecie podporządkowanych jest hodowli mięsa, które pokrywa zaledwie 20% zapotrzebowania kalorycznego przeciętnego człowieka.
Cytat:Nie, bo artykuł został wrzucony z przesłaniem, że jeśli ekounii nie przeszkadza dążenie Niemców do zwiększenia zużycia gazu, to tym bardziej niech się odekologizuje od branży mięsnej.
Ale takiego podziału nie ma. Bo działania Unii dążące do ograniczania zużycia paliw kopalnych są dużo bardziej intensywne niż te dążące do niewielkiego ograniczenia spożycia mięsa. No i nadal zużywanie gazu jest bardziej ekologiczne niż produkcja mięsa

Cytat:Już nawet nie wspominam ile energii zużyli Niemcy i Rosjanie żeby puścić rurociąg dnem morza, mimo iż ten sam gaz mogli sobie transportować już istniejącymi rurociągami. Bardzo nie eko, oj bardzo.
Ile zużyli? I jaki to odsetek energii jaka poświęcana jest na hodowlę mięsa w tych krajach?
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"