Dziad Borowy napisał(a):Bo kotleta dobrze przyrządzić potrafi nawet kulinarny idiota a kuchnia bezmięsna jednak prosta nie jest.
Kuchnia bezmięsna jest bardzo prosta i bardzo smaczna. Zasadniczo przecież mowa tutaj o "pośniku", jak mawiali starsi ludzie. Pierogi, placki, kluski, kasze, ziemniaki i zupy... Przecież samych zup jest u nas kilkaset rodzajów i z reguły to są zupy wegeteriańskie, zabielane czy zasmażane. Przepisów z grzybami są krocie, z kartoflami i kaszą też. Purystycznego weganizmu nie ma wiele, jednakże wegetarianizm jest czy raczej był popularny. Mięso zrobiło karierę ponieważ jest smaczne i się kojarzyło z luksusem. To przekonanie nie jest łatwo wyplenić, bo się nawyki i przekonania dziedziczy. Ale im bogatsze będzie społeczeństwo tym bardziej będziemy się przestawiać na wege. Świadomość regionalnej kuchni jest w Polsce żadna, a przecież większość dawnych potraw to żarcie typowo wegetariańskie.
Sebastian Flak

