To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Diuna [film 2020] - i książki, gry, seriale, film Lyncha...
bert04 napisał(a): - Atrydzi pochodzą z Caladan, ich ubiory powinny mieć w sobie coś "morskiego". Te są raczej takie "górskie".

Wiem co - neopren! Wtedy byłbyś zadowolony. Uśmiech

Cytat:- W Diunie klasyczne pancerze zostały zastąpione przez pola siłowe. A walka wręcz polega na zwinności. Czyli jeżeli wzorujemy się na jakiejś epoce, to raczej koncerz a nie pancerz, Kirchholm, a nie Grunwald.

Tylko, że to nie jest grunwald.

Nie pamiętam opisu ubiorów w książce. Pancerzy nie było, zapewne, ale dlaczego mają przeszkadzać? Czy nie było czegoś takiego na początku pierwszego tomu, że wojska jakie przywiózł Leto nie były przystosowane do planety? Gdyby to był kadr z takiej sceny to spoko. Zresztą, jest to mało istotne, bo te oddziały będą widoczne przez kilka scen.

Dużo bardziej, niż do pancerzy, mam wątpliwość co do filtfraków, tak średnio mi podchodzą.

Cytat:- Nity? serio? Dobrze że nie sutki jak w "Batmanie i Robinie"

Szkoda, że nie sutki.

Cytat:W sumie wygląda na to, jakby projekt rodem z Warhammer 40.000 przeniesiono do tego uniwersum, tyle że zamiast karabinu termicznego dano wakizashi.

Szabla byłaby odpowiedniejsza, fakt. Przypuszczam, że całokształt mógł być podyktowany liczbą rekwizytów i scenografii. Ja nie chciałbym, żeby wzorowano się na czasach płaszcza i szpady. Nie zrobiono tego i to mnie cieszy. Teraz mam nadzieję, że nie spartolono całokształtu.
Ogólnie, nie lubię dogmatycznego podejścia. Jest to adaptacja, która jak dobra przeróbka utworu muzycznego, powinna oddawać ducha pierwowzoru twórczo przemodelowanego przez innego artystę, dlatego daje duży kredyt zaufania.

zefciu napisał(a): Ale czemu. Przecież Bene Gesserit to są „waleczne kapłanki” (drugi człon jest tutaj wątpliwy, a nie pierwszy). To właśnie wizja Lyncha odbiega od tego, co jest w książce. Książkowe Bene Gesserit to dobrze wyszkolone wojowniczki (Jessica będąca tylko adeptką organizacji z łatwością spuszcza wpierdol Stilgarowi

Głównie z powodu jaki opisał Zakotem.

ZaKotem napisał(a): O ile denerwuje mnie wsadzanie na siłę całych armii kobiet wojowniczek do seriali historycznych

Zbyt dużo widziałem ról, gdzie było to źle zrobione albo aktorka się nie nadawała czy fabuła tego nie wymaga. To denerwuje. W filmach supernatural to bywa zabawne, ale wiarygodne w ramach całego świata. W innych obrazach różnie wychodzi.
Jeśli aktorka dała radę, dobrze ją prowadzili, dobrze to zrównoważyli, to może dobrze wyjdzie. Ale zastanawiam się na ile ta aktorka może być przekonująca... Hm. No nie wiem czego się spodziewać.
The Phillrond napisał(a):(...)W moim umyśle nadczłowiekiem jawi się ten, kogo nie gnębi strach przed  nieuniknionym i kto dąży do harmonijnego rozwoju ze świadomością stanu  rzeczy

“What warrior is it?”

“A lost soul who has finished his battles somewhere on this planet. A pitiful soul who could not find his way to the lofty realm where the Great Spirit awaits us all.”

.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Diuna [film 2020] - i książki, gry, seriale, film Lyncha... - przez Żarłak - 28.04.2020, 21:12

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości