żeniec napisał(a): Jedyny istotny monopol, jaki może powstać i być podtrzymany, to zagwarantowany przez państwo. O ile dominujące w branży przedsiębiorstwo nie stworzy pozaekonomicznych barier wejścia, to taki monopol nie stanowi problemu, bo i tak nie może dyktować dowolnie cen z powodu konkurencji. Tak było ze Standard Oil, Microsoftem, IBMem, you name it. Za niedoborem produktów, kosmicznymi cenami i generalną rozpierduchą gospodarczą zawsze stoją monopole państwowe.
Wiem, że to wątek poboczny, ale wydaje mi się, że nie. Oprócz przykładów monopoli, które zostały zjedzone przez konkurenję jest kilka, ale istnieją też przykłady monopoli rozwalonych przez państwo. Dla USA znalazłem taką listę:
- American Tobacco 1911
- Standard Oil 1911.
- Motion Picture Patents Company 1915
- DuPont 1912
- Paramount Pictures 1948 (i jego konsekwencje dla rynku fimowego w USA).
- DuPont 1957, sprzedarz akcji General Motors
- AT&T 1974-1982, chyba najbardziej spektakularny akt
- IBM 1969, poddał się sam rozdzieleniu na Hardware i Software
Dodajmy, że Unia Europejska stara się (mniej lub bardziej skutecznie) zwalczać monopole poziome, co najczęściej się słyszy w kontekście Microsofta.
PS: Na mojej liście są wszystkie przykłady podawane przez Ciebie, to nie była konkurencja rynkowa, a przynajmniej nie była tylko konkurencja rynkowa, ale aktywne rozbijanie ze strony państwa.
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Koh 3:1-8 (edycje własne)
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!