bert04 napisał(a): Wiem, że to wątek poboczny, ale wydaje mi się, że nie. Oprócz przykładów monopoli, które zostały zjedzone przez konkurenję jest kilka, ale istnieją też przykłady monopoli rozwalonych przez państwo. Dla USA znalazłem taką listę:Tak jest, gdy do zakwalifikowania jako (z jakichś powodów uważany automatycznie za szkodliwy) monopol wystarcza dominująca pozycja na rynku. Żaden z tych monopolistów nie ustalał kosmicznych cen ani blokował wejścia na rynek innym podmiotom. Nie twierdziłem też, że te "monopole" rozpadły się wskutek sił rynkowych, tylko że nie były to monopole jak je sobie wyobrażamy. Jak w przypadku Microsofta, jest to monopolista, który dostarczał swoje produkty i usługi powszechnie i po przystępnych cenach lub za darmo, co zresztą było podnoszone jako argument, by przywalić ustawą antytrustową. Nonsens.
- American Tobacco 1911
- Standard Oil 1911.
- Motion Picture Patents Company 1915
- DuPont 1912
- Paramount Pictures 1948 (i jego konsekwencje dla rynku fimowego w USA).
- DuPont 1957, sprzedarz akcji General Motors
- AT&T 1974-1982, chyba najbardziej spektakularny akt
- IBM 1969, poddał się sam rozdzieleniu na Hardware i Software
Dodajmy, że Unia Europejska stara się (mniej lub bardziej skutecznie) zwalczać monopole poziome, co najczęściej się słyszy w kontekście Microsofta.
PS: Na mojej liście są wszystkie przykłady podawane przez Ciebie, to nie była konkurencja rynkowa, a przynajmniej nie była tylko konkurencja rynkowa, ale aktywne rozbijanie ze strony państwa.
| Ankieta: W kwestiach gospodarczych popieram: Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie. |
|||
| Wolny rynek (w rozumieniu Szkoły Austriackiej - libertarianizm/radykalny liberalizm/radykalny koliber) | 122 | 39.48% | |
| "Wolny rynek" (w rozumieniu czegoś w okolicach współczesnego USA) | 68 | 22.01% | |
| Interwencjonizm | 29 | 9.39% | |
| Socjalizm | 25 | 8.09% | |
| Komunizm | 17 | 5.50% | |
| Nie wiem | 5 | 1.62% | |
| Żadna z dostępnych odpowiedzi mnie nie zadowala | 43 | 13.92% | |
| Razem | 309 głosów | 100% | |
| *) odpowiedź wybrana przez Ciebie | [Wyniki ankiety] |
|
Socjalizm vs. liberalizm
|
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »